Кючюк награди деца от България и Северна Македония с визита в Брюксел

Децата от Велико Търново, Скопие и Бургас бяха посрещнати от посланиците на България и Северна Македония

Кючюк награди деца от България и Северна Македония с визита в Брюксел | StandartNews.com

Евродепутатът Илхан Кючюк бе домакин на посетителска група в Брюксел, включваща ученици от България и Северна Македония. Тридневната визита на учениците от двете държави е част от конкурса: „Нарисувай ми България, нарисувай ми Македония”.

Автори на творбите са учениците от Основно училище (ОУ) "Исмаил Кемали" в община Чаир в столицата на Република Северна Македония, както и възпитаници на Средното училище (СУ) “Вела Благоева“ във Велико Търново.

На срещата с евродепутата присъстваха още вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич и посланиците на България и Северна Македония в ЕС.

„Трябва да градим мостове между двата народа, а не да издигаме стени. Вие сте бъдещето на нашите две държави и примера, който давате е значим за добросъседските отношения. Вярвам, че ще продължим да ги развиваме и ще постигнем много с общи усилия.“, заяви Илхан Кючюк пред учениците.

Според вицепремиера на Северна Македония и главен преговарящ на страната Боян Маричич подобни инициативи са най-добрата възможност за изграждане на европейско самосъзнание в младите хора.

„Радвам се, че от ранна възраст децата от България и Северна Македония могат да се докоснат до Европейския съюз и работата на европейските институции. Това е уникална възможност за изграждане на европейско самосъзнание и приятелски връзки, нещо от което за съжаление, нашите поколения бяха лишени“, заяви Маричич.

По време на посещението учениците се запознаха с работата на европейските институции и имаха възможност да се срещнат и да разговарят лично с евродепутата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай