Петък,

Кючюк и Бучковски: Без стени между съседите

От: СТАНДАРТ -
138
Кючюк и Бучковски: Без стени между съседите
A
A
A

Евродепутатът на ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк, който е постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония, проведе среща със специалния пратеник на правителството Владо Бучковски, който е на работно посещение у нас.

По време на срещата двамата са обменили идеи за продължаване на процеса по възстановяване на доверието между двете държави, като според Кючюк Северна Македония се нуждае от политическа стабилност и силен проевропейски дневен ред, които ще гарантират продължаването на процеса на евроинтеграция.

"Трябва да се възстанови доверието в договора за добросъседство. Само чрез него може да изградим дългосрочно разбирателство и приятелство. Ключът за успешни добросъседски отношения е в изграждането на съвместни инфраструктурни, образователни и културни проекти, които да свързват двете страни. Уверен съм, че много скоро правителствата на България и Северна Македония ще обърнат гръб на национализма и ще се ангажират с конструктивни преговори, защото стените нямат място в нашите отношенията“.

Евродепутатът Кючюк увери Бучковски, че в качеството му на постоянен докладчик на Европейския парламент ще продължи да работи за създаване на план за сътрудничество между двете държави, който да има конкретни цели и програма за преодоляване на висящите двустранни въпроси, това ще позволи формалното започване на преговори за присъединяване с ЕС. Двамата се обединиха и около идеята за създаване на съвместни медийни проекти, които да сложат край на фалшивите новини и националистическата реторика.

„Бидейки най-близки, знаем много малко за другия. Много често ние спорим за неща, които са в миналото, но същевременно са обект на  спекулации от страна на медиите. Ето защо, създаването на съвместни медийни проекти, които да сложат край на фалшивите новини и националистическата реторика, ще е от фундаментално значение за преодоляване на нашите различия.”, заяви Кючюк след срещата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com