Кунева: Съдебната реформа влиза в комисии тази седмица

Кунева: Съдебната реформа влиза в комисии тази седмица | StandartNews.com

София. България трябва да проведе задълбочена съдебна реформа, която още тази седмица ще бъде гледана в комисиите в НС. Това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева по време на дискусия в Софийския университет "Свети Климент Охридски" на тема "Настигат ли страните от Централна и Източна Европа останалите държави от ЕС? Мястото на България".

"Достатъчно инвеститори напуснаха страната ни, заради несправедлив съд, достатъчно инвеститори въобще не дойдоха", смята Кунева. По думите й съдебната система трябва да разпознае своята отговорност и това започва да се случва.

В духа на дискусията, Кунева коментира, че много от думите които използваме, свързани с евроинтеграцията, ги използваме като чуждици. "Някои от нещата, с които се сблъскваме просто са липсвали от историята ни, когато сме били отделени политически от Европа, това означава цели пластове на живот, които липсват", посочи тя.

Вицепремиерът обърна внимание на темата за Европа и борбата с тероризма и какво се случи във Франция. "В страните, в които има свободни медии, има най-ниска корупция, а това води до най-високи икономически резултати", отечете тя.

"Маршът, на който присъстваха лидерите беше едно от най-оптимистичните доказателства, че светът не се разпада и въпреки факта, че съществува Ислямска държава, хората се събират на следващия ден от всички религии и казват "не" на убийствата и агресията", каза Кунева. "Борбата с тероризма е за тези, които искат да водят нормален и достоен живот, а не за тези, които искат да парализират света с паника. Тази борба ще се спечели само ако сме единни", добави вицепремиерът по координация на европейските политики.

Тя разгледа и мястото на страната ни в този контекст, като заяви, че сме външна граница на ЕС и е важно да участваме във всички съвместни усилия на съюза. "Атентатът във Франция поставя още по-остро въпроса за членството ни в Шенген. Имаме пълна техническа готовност, има решение на НС и на ЕК. Държим се като отговорен член на Шенгенското пространство, но реалното членство ще доведе до повече сигурност за страната ни", каза тя. Според нея случилото се е сигнал към нас, че медиите и свободата на словото са основна ценност и не може само да се отказваме от нея. "Уви, последните години България падна много ниско по този показател", констатира Кунева.

Тя отчете още, че 8 години след влизането в ЕС доверието на българите остава позитивно към европейското пространство. Кунева отбеляза, че 62,4% от българските граждани одобряват влизането ни в ЕС, а 57% искат влизането в Шенген.
За страната ни е по-добре да бъде член на еврозоната, това ще даде тласък на икономиката ни", посочи вицепремиерът и обяви, че скоро София ще бъде домакин на среща на вътрешните министри от Южна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай