Кунева: РБ няма да се бори за министерски места

Кунева: РБ няма да се бори за министерски места | StandartNews.com

София. "РБ няма да се бори за министерски места, а за цялостно изпълнение на програмната декларация. Нашите колеги от ГЕРБ бяха така добри да кажат ориентировъчно, че ще има пропорционалност между министерските постове и резултатите от парламентарните избори. РБ заема позиция за това къде най-добре може да помогне на правителството и на страната и това ще решим заедно, като напълно разпознаваме отговорността, която има мандатоносителят", заяви председателят на ДБГ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Меглена Кунева пред БНР днес.

Депутатът обясни, че общата декларация за управление на ГЕРБ и РБ е готова във варианта, разгледан вчера от двете партии. "Това е декларация за ключови приоритети и е основата на управленската програма", уточни още тя. По думите й документът включва външна политика, икономика и растеж, публични финанси, електронно управление, държавна администрация, здравеопазване, гражданска среда, регионална политика, земеделие, екология, култура и духовност, подобряване на публичната среда, отбрана, обществен ред и други.

"На среща на парламентарната група на РБ днес колегите ще бъдат информирани от преговарящите за хода на консултациите и постигнатите резултати", обясни още Кунева и каза, че програмна декларация ще бъде подписана от ГЕРБ и РБ. "Естествено е, че бихме искали да има колкото се може по-широк кръг от партии, които слагат подписа си под тази декларация. Смятам, че програмната декларация, така както е написана, до голяма степен отговаря на желанието на Патриотичен фронт за просперираща България", допълни председателят на ДБГ и посочи, че от ГЕРБ предвиждат да инициират тристранна среща с АБВ, както самите те са съобщили.

Запитана за преговорите с ГЕРБ Кунева каза, че РБ не са били в позицията на управляващи и за реформаторите е естествено да са по-съсредоточени върху програмата. "Мисля, че внушението, че се бавим, от страна на ГЕРБ, не е обща позиция на партията, а на някои по-нетърпеливи членове", добави Кунева като обясни, че от съчетаването на двата подхода – на ГЕРБ – с акцент върху изпълнителната власт, и на РБ – с фокус върху програмата, произтича нещо добро за България.

Тя подчерта, че като водеща и по-голямата партия ГЕРБ е нормално да се ползва от възможността първа да каже какви министерства иска да задържи. "Подобен разговор предстои, а ние имаме нашата програма, на базата на която да ангажираме хора в сфери, в които има най-голяма нужда от реформа и са най-важни за блока", обясни тя, като коментира, че формално пост не й е бил предлаган и имена за членове на кабинета не са били обсъждани на вчерашните консултации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай