Кунева и Иванов представят антикорупционната стратегия

Кунева и Иванов представят антикорупционната стратегия | StandartNews.com

Вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов ще представят днес антикорупционната стратегия, която правителството ще приема следващата седмица.

Според документа до 2020 година България трябва да се превърне в държава, в която дребната корупция е ограничена в значителна степен до средните за Европейския съюз равнища, корупцията по високите етажи не остава безнаказана, антикорупционните институции работят ефективно и имат реален превантивен ефект върху корупционните прояви, а възприятията и опитът на граждани и фирми за нивата на корупцията в България са намалени в значителна степен.

Предвижда се вицепремиер да се превърне в национален координатор за антикорупцията. Така щяло да се подчертае значимостта на тези политики и ще се гарантира необходимия политическия ангажимент към тях.

Основните задачи на съвета ще включват изготвяне на националните стратегически документи, програми и планове за превенция и противодействие на корупцията, изработване на промени в законодателството и други. Към съвета ще работи граждански съвет, който ще осигурява постоянен институционализиран диалог с гражданското общество по проблемите на борбата с корупцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай