Кунева: България излезе от международната изолация

Кунева: България излезе от международната изолация | StandartNews.com

Вицепремиерът Меглена Кунева отбеляза, че страната ни е изляза от международната изолация. Тя заяви това по време на пресконференцията, на която вицепремиерите на България дават отчет за първите 100 дни от работата на кабинета.

"България се утвърди като конструктивен и лоялен партньор на Европейския съюз и НАТО", заяви още заместник-министър председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси.

"Доказателство за това са няколко знакови визити само в рамките на един месец - на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд", добави тя, цитирана от Фокус.

"Координационната работа никъде не е лека, но там, където успееш да я осъществяваш, се усилва в пъти ефективността на работата на всеки отделен сектор. Всяка администрация, не само българската, има възможност да се затваря. Трябва администрациите да си говорят", продължи Кунева.

Тя определи първите 100 дни управление на правителството като успешни.

"Създадохме основа за реформите в съдебната система, като подкрепихме стратегия за съдебната реформа", каза вицепремиерът и отбеляза, че са изградили и доверие в рамките на управляващата коалиция, включително сблъсквайки се с политическите идеи и подходи.

"Присъединяването към Шенген се превърна във водеща национална цел", каза Кунева и уточни още, че в следващите месеци ще бъдат активизирани усилията за убеждаване на партньорите относно значението, което има за България влизането в Шенгенското пространство.

Тя добави, че нейна лична амбиция е да продължи да работи за постигането на конкретни резултати. Тя определи като най-важни, влизането на България в Шенген, добрата подготовка и успешното Българско председателство на Европейския Съюз (ЕС), и постигането на по-значими резултати в борбата с корупцията.

"Подготвен е нарочен нон-пейпър за Шенген, който представя постигнатото от България в изпълнение на изискванията за присъединяване към Шенген, вложените ресурси и позицията на страната за необвързване с други изисквания. Този документ се предоставя на европейските партньори в рамките на провежданите срещи", коментира Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай