Културният министър Стоянович готов на диалог с общините

Културният министър Стоянович готов на диалог с общините | StandartNews.com

Добрич. Културният министър Петър Стоянович заяви, че е готов да започне разговор с общините в България, в рамките на който да се изясни съвместното управление на съществуващите музеи, сцени и читалища в страната. Финансирането на културните институти, според него, се нуждае от една по-фина настройка предвид спецификата на всеки един регион.

"Преди няколко дни посетих Бургас и видях една богата община, която дотира културните институти на своя територия и няма нужда от таван. Всяка община разбирам че иска да има на своя територия музей, театър, читалище, но трябва да се види какъв е потокът към тях, за да може да се определи кое е най-добре", каза Стоянович.

В отговор на питане на "Стандарт" той заяви, че наистина археологията е сред най-ощетените по отношение на финансирането и допълни, че при встъпването му е намерил план от 3,2 милиона лева, които в крайна сметка са се оказали едва 500 000 и са били разпределени между археолозите.

"Археологията е ключова и е лице на България в областта на историята, както и лице на българската култура и туризъм. Затова работим в тясно сътрудничество с колегите от икономическото министерство, в частност сектор туризъм, като идеята е да се увеличат средствата за археологически разкопки", коментира Стоянович.

Той обяви още, че в проектна фаза отчетът на министерство на културата за първите 100 дни вече е готов и от идния понеделник ще бъде подготвен за внасяне в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай