Кризата в София. Шести опит за председател на СОС

Съветниците отново няма да се разберат

Кризата в София. Шести опит за председател на СОС | StandartNews.com

Източник: БТА

Кризата в София се задълбочава. Столичният общински съвет ще направи шести опит да избере свой председател. Очаква се общинските съветници да се съберат, само за да гласуват да се отмени отново заседанието по избор и да бъде насрочено за следваща дата – 25 януари.

Вече 5 пъти общинските съветници не успяха да стигнат до необходимите 31 гласа, за да бъде избран шеф на местния парламент.

Претендентът на най-голямата формация в СОС, чийто кмет седна в креслото на "Московска" 33 - Борис Бонев от ПП-ДБ (Спаси София), се оттегли от надпреварата в края на 2023 г. Така кандидатите на БСП и "Възраждане" – Диана Тонова и Красимир Гълъбов отидоха на балотаж, който не доведе до резултат. На следващо поредно заседание на СОС Грети Стефанова и Пламен Данаилов също бяха предложени за председател на СОС, но нито един от двамата не успя да събере необходимото мнозинство.

В момента на масата са поставени две предложения. Едното предложение е на Карлос Контрера, проф. Вили Лилков и ИТН за временно председателство до бюджета. Другото предложение е на ПП-ДБ-СС, включително и кметът Терзиев, които отправиха предложение за доста по-широк формат с ротационно председателство за срок от приблизително една година.

Контрера заяви, че се прави опит, включвайки всички групи в Столичния общински съвет, да се консултира кое от тези две предложения би могло да бъде подкрепено и под каква форма.

"Разбира се, ние ще търсим мнението на ГЕРБ и на "Възраждане", каза той, уточнявайки, че разговорите са в процес и няма никаква договорка окончателно. Контрера подчерта, че БСП също ще бъдат поканени за консултации.

Общинските съветници следва на 11 януари да се съберат присъствено, за да гласуват отлагане на заседанието за избор на председател на СОС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Дидо
преди 3 месеца

Подигравате се с хората гласували ви доверие, подигравате се със себе си, заслужавате да ви сменят всички и да има нови избори за общински съветници!!! Ако аз отида на работа и не си я свърша ,ще ме махнат. Безсрамници.

Откажи