Край! Взеха решение за доносите в офиса

Какво в крайна сметка решиха депутатите

Край! Взеха решение за доносите в офиса | StandartNews.com

Депутатите се скараха по време на първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Вносители са бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП/ДБ Надежда Йорданова и Петър Кьосев, предаде Нюз.бг.

В контекста на дебатите депутатът от ИТН Гроздан Караджов запита защо като е толкова важен законопроектът не е бил внесен от Министерски съвет? Защо се прескача процедурата по един роднински начин, недоумява Караджов и призова председателят на парламента Росен Желязков да не вкарва по експресната писта законопроекти на властта.

Депутатът от ГЕРБ/СДС Маноил Манев отговори на Караджов. Със законопроекта се премахва давността за подаване на сигнали, аргументира се Манев. Целта на законопроекта е да работи, за да не може да се крадат пари, коментира Манев. Той обясни, че със законопроекта може да се пусне сигнал и по този сигнал може да се правят проверки дори и след 100 години.

Радомир Чолаков призова законопроектът да бъде подкрепен на първо гласуване с обещанието за промени между първо и второ четене. Той увери, че законопроектът няма да е бухалка.

От парламентарната група на "Възраждане" заявиха, че няма да подкрепят законопроекта. Цончо Ганев посочи, че въвеждането на доноси ще е нещо нормално в държавата и ще бъде съвсем естествено. 

В крайна сметка депутатите приеха законопроекта на първо четене с 90 гласа "За", 53 гласа "против" и 5 гласа "въздържали се". Дори и при прегласуването поискано от председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов законопроектът отново мина, само че с по-голям резултат: 112 гласа "За", 53 гласа "против" и 4 гласа "въздържали се".

Срокът за предложение в законопроекта между първо и второ четене ще е 3 дни.

Със законопроекта се прецизира обхвата и целта на закона, като към приложното му поле се включват и сигнали за нарушения на съответните мерки относно финансовите интереси на Съюза. Предвижда се правата и задълженията за работниците, служителите и работодателите по закона да не засегнат правото им да се консултират с представителни или синдикални организации, както и правото им да сключват колективни трудови договори.

В изпълнение изискванията на директивата се ограничава възможността за използването на общ вътрешен канал за докладване на сигнали, като тази възможност за споделяне на ресурси и употребата на общ канал за подаване на вътрешни сигнали се предоставя само на дружества с общ брой работници или служители от 50 до 249 лица, а на дружествата с повече 250 работници или служители се вменява задължението да създават свои собствени вътрешни канали. Със законодателната инициатива се въвежда също възможността за документиране на разговорите чрез записването им, когато сигналът се подава устно, и се предоставя правото на сигнализиращите лица да избират метода и каналите за докладване на сигнала.

Предлага се предоставяната от закона защита да включва освен работници и самостоятелно заети лица, така и платените и неплатените доброволци и стажанти. С промените се разширява приложното поле на закона, като забраната за прилагането му се ограничава единствено до поверителността на разговорите и кореспонденцията между адвокати и техните клиенти.

С проекта на закон се предвижда премахване на ограничението за образуване на производство, когато от нарушението са изминали повече от две години. Урежда се задължението за изпращане на потвърждение за получения сигнала до сигнализиращото лице в 7-дневен срок от получаването му и се регламентира своевременното предаване на информацията до съответните компетентни институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай