Краен срок за заявления за гласуване извън страната

Краен срок за заявления за гласуване извън страната | StandartNews.com

София. Днес изтича срокът, в който българите, живеещи зад граница, могат да подават заявления за гласуване извън страната. Това трябва да стане в държавата, в която се намират, пред съответното дипломатическо или консулско представителство. От броя на заявленията зависи колко и къде ще бъдат открити избирателни секции.

Димитър Иванов, глобален координатор на съветите обяви пред БНР, че се очаква 250 хил. българии да дадат вота си зад граница.

Заявленията се подписват саморъчно и се подават лично или по пощата в дипломатическите служби, като в едно писмо може да има повече от едно индивидуално заявление. Могат да се подават и по електронен път чрез сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Задължително в заявленията се посочват имената по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единният граждански номер (ЕГН), постоянният адрес в България и населеното място, в което избирателят иска да гласува.

За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите трябват 40 заявления.

Ако през последните 5 години в някое населено място е имало секция, в която да са гласували повече от 100 избиратели, там автоматично тя се образува отново. Ако ръководителите на дипломатическите служби преценят, секции могат да се откриват и на други места.

Българските граждани могат да бъдат вписвани в избирателните списъци и в деня на гласуване, като представят документ за самоличност и декларират, че имат право да гласуват и не са го направили на друго място.

В случай, че срокът за валидност на паспорта или личната карта на гласоподавателя е изтекъл, той може да гласува, но ако представи удостоверение, издадено от българска дипломатическа служба, че е подал заявление за продължаване на срока на валидност или за издаване на нов паспорт или лична карта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай