Коя коалиция е невъзможна и ще има ли кабинет? Говори Иван Костов

Бившият премиер написа книга за политиката

Коя коалиция е невъзможна и ще има ли кабинет? Говори Иван Костов | StandartNews.com

Иван Костов представи книгата си "Политиката отвътре" в ефира на Нова тв;

"Това е споделен опит, който се надявам да бъде полезен", каза бившият премиер /1997-2001/. Защо не свършва българският преход е един от въпросите, на който отговаря авторът.  Книгата е покана за дискусия, каза Костов. Ние трябва да наваксаме това време, което сме пропуснали. То се е случило в Европа,  разделението на властите е платено с жертви. Докато при нас свободата дойде отгоре, обясни той.

Защо не успяват политиците реформатори вече 30 г. и защо СДС толкова се сви?

"СДС бе единно когато искаше да разруши стената на комунистическия режим. Но беше крайно разнородно за това какво трябва да се построи. В България нямаше средна класа, буржоазия, дойдоха интелектуалци. Те не са партийци, за тях е важно да са ярки личности. Но те не можеха да следват, да вървят в строя", каза Костов. 

Той коментира и настоящата политическа ситуация. "Това, което прави служебното правителство е, че то активно участва в борбата за властта като компрометира формациите, които са за реформа.  Темата с върховенството на закона е забравена, искам да питам Демократите къде остана тя. Много важно е кой от разломите ще се окаже по-дълбок - мафия или съдебна система, руска война или европейски ценности. Важно е какво хората ще поискат по-силно. Хората в Русия се обръщат срещу Путин. По опорките които подава Кремъл, се вижда, че там цари объркване. Режимът е минал в позиция на самозащитаване. Дали режимът няма да посегне към някое копче в самозащита - това трябва да се приеме много сериозно", каза бившият премиер.

Според него има страх, че европейците ще се изплащат от трудностите, свързани с последиците от руската агресия. "Аз мисля, че Европа, за разлика на други държави, е наблюдавала какво се случва, когато една империя нахлува. Те са изоставили Константинопол на османлиите. А са били обединени, когато са спрели настъплението им до Виена. След това са успявали с коалиции. Европа е намирала силите да пречупи врага", изтъкна бившият премиер. 

Какво място е България според думите на  писателя Милан Кундера - "Отвлечен от Изтока Запад или отвлечен от Запада Изток"?

"Тази мисъл е родена от това, че не толкова носталгията, а болката на отчуждението е мъчила писателят, когато огт Чехословакия е заминал за Франция. Ние очевидно не сме точно Запад. Ние сме много стара национална държава - с култура, с идеология, с християнство. Страна, която е много близка до Източната римска империя. Аз не искам да ме отвлича Западът, искам да си остана такъв, какъвто съм. Ние може да сме изгубили 500 г., но европейците са изгубили 1000. Европа трябва да остане многолика", категоричен е Иван Костов.

Трябва ли да има непременно правителство след изборите, макар или с компромиси?

"Зависи компромисът  за какво е и колко е устойчив. Възможно е да се направи компромис да се състави правителство и то да падне бързо. Зависи за какво е компромисът. Не виждам в един кабинет  ГЕРБ и ДБ заедно. В ГЕРБ начело с Бойко Борисов е върхът на пирамидата, която тръгна на времето от групировките. Този компромис е недопустим за ДБ. 

Защо Европа, която бе толкова силно разединена преди нахлуването на Русия, се обедини срещу руската агресия? Отговорът е, че хората го поискаха. Европейците казаха не. Това накара европейските политици, които имат много различия, да застанат на една страна. 

От хората зависи и у нас. Едно мощно очакване на българското общество - каквото поискат силно, това ще получат.", заключи Иван Костов 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай