Коя е Мата Хари? Гешев проговори

Каза защо няма да стане депутат

Коя е Мата Хари? Гешев проговори | StandartNews.com

Коя е Мата Хари – тайнствената дама, заснела бившия премиер Бойко Борисов в спалнята му, докато спи на леглото си?

ВИЖ ОЩЕ: Гешев закова Цънцарова с отговори за КТБ

Главният прокурор Иван Гешев се разсмя, когато Мария Цънцарова от бТВ му зададе този въпрос. Гешев даде интервю за телевизията.

ВИЖ ОЩЕ: Защо Иван Гешев не иска да става депутат

Обвинител № 1 обясни, че не е работа на главния прокурор да разследва и да дава детайли по конкретни дела, тъй като те си имат наблюдаващи прокурори. Вие знаете ли какво работи главният прокурор, попита той.

Но уточни, че в най-скоро време разследването за кюлчетата и кой е снимал Бойко Борисов в спалнята му, докато спи, ще бъде приключено и българската общественост ще уведомена. Европейската прокуратура - също.

Гешев отговори и на въпроса защо в телефона му е името на пиарката на Борисов Севделина Арнаудова. Номерът й може да е в телефона ми, но след като съдът обяви ареста й за незаконен, наблюдаващият прокурор изрази друго мнение. Протестира присъдата, защото смята, че арестът й е законен, каза Гешев.

По повод арестите на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и  Арнаудова той припомни, че МВР е извършило задържанията, без да уведоми прокуратурата. Арестите на Борисов и Горанов бяха определени от съда като незаконни.

Без подробности Гешев потвърди, че има разследване в Националната следствена служба и за газови сделки.

Аз с политически партии не си говоря, освен в Народното събрание. Надявам се някои партии да не проявят страх и да откажат диалог, защото не харесват главния прокурор. И аз не ги харесвам, не споделям политическите им възгледи, но това означава ли, че властите и институциите не трябва да имат взаимодействие, попита той.

Категоричен бе, че няма да подава оставка, защото не вижда причина за това.

Има проблеми - и в прокуратурата, и в съда, в следствието и в полицията. Ние не ги отричаме. Затова е нужна е правна реформа, обобщи Гешев. Той е убеден, че няма как с негодни закони да има справедливост. Припомни, че Наказателният кодекс е от времето на Тодор Живков, както и че у нас, за да осъдиш някого, трябват "100 единици доказателства, а в Германия - единица доказателство".

Явно някой се страхува да работи за гражданите, смята Гешев.

За пореден път отговори на въпроса кой контролира главния прокурор: Контролират ме българската конституция, всеки български прокурор може да ме контролира и съвсем сериозно - жена ми.

Аз не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, знам си проблемите. България няма достатъчно форми за контрол на българските магистрати - ето ви един сериозен проблем, даде пример той.

И увери, че прокуратурата ще извърши проверка на всички прекратени досъдебни производства за употреба на алкохол и дрога зад волана.

В края на интервюто водещата го попита дали ще влиза в политиката.

Нямам амбиции да влизам в политиката, но имам амбиция да възстановим справедливостта, отговори той.

А на въпрос дали би станал депутат каза: "Не се виждам като народен представител на фона на това, което виждам в парламента".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай