Кой прикрива истината за кръга "Капитал"?

ДПС се усъмни в симбиоза на прокуратурата с Прокопиев и прокситата му, обвини кръга в защита на кремълските интереси у нас

Кой прикрива истината за кръга "Капитал"? | StandartNews.com

Кой прикрива истината за кръга „Капитал“, позволявайки тартора му Иво Прокопиев и прокситата му в бизнеса и политиката да избягват безнаказано възмездието за аферите и схемите си вече години и дали това не е една от основните правораздавателни институции в държавата - прокуратурата? Този въпрос, стоящ на дневен ред от десетилетия, надвисна днес с още по-актуална тежест, след като от ДПС публично се усъмниха в симбиоза на държавното обвинение с въпросния кръг и изнесоха данни, подхранващи тези съмнения.

На брифинг в Народното събрание лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на движението и зам.-шеф на НС Йордан Цонев и зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид припомниха, че още през март, по инициатива на депутати от партията, Народното събрание прие промени в законодателството, с които забрани предоставянето на т.нар. „златни паспорти“ – български гражданство срещу инвестиции.

С измененията беше разпоредено също на институциите, в частност ДАНС, да проверят вече дадените такива паспорти, като проверката трябваше да е направена в рамките на 6 месеца. Отделно от ДПС сезираха прокуратурата и ДАНС по сигнали, получени в движението, че български паспорти са били дадени срещу фиктивни инвестиции на над 100 чужденци – основно руснаци и китайци. Въпреки всичко това, вече осми месец не само няма резултати, но дори не е ясно дали прокуратурата и ДАНС изобщо са извършили такива проверки.

„Минаха вече почти осем месеца, а срокът беше шест. Към настоящия момент ние нямаме информация да е извършвана такава проверка и какви са резултатите“, подчерта на брифинга Карадайъ, като посочи, че това далеч не е единственият случай, в който прокуратурата не е полагала усилия да разследва и наказва закононарушения. Той припомни, че от ДПС са я сезирали за „милиционерщината на Бойко Рашков“ по времето, когато беше вътрешен министър.

В отговор обаче, вместо да получи резултати от реална проверка, движението получило само статистика, която дори вече била публикувана в медиите. „Има и ред други случаи, в които виждаме как прокуратурата не извършва проверки на един кръг хора в България. Още един пример мога да дам. Конституционният съд се произнесе за гражданството на Кирил Петков и беше категоричен, че е нарушил Конституцията и е декларирал неверни данни. Прокуратурата и там видяхме какви ги свърши. И какво се получава? Те привидно в публичното пространство атакуват главния прокурор, но когато ние направихме предложения за промени в Конституцията и за ограничаване на правомощията на главния прокурор, те избягаха. И вече буди у нас притеснението и съмнението за симбиоза – ползват като параван атаките в публичното пространство срещу главния прокурор, а от другата страна прокуратурата ги прикрива“, заяви Карадайъ.

Изброените на брифинга примери далеч не са единствените, при които прокуратурата съмнително е действала в полза на интересите на кръга „Капитал“. Така например държавното обвинение, противно на практиката си, само се отказа да обжалва пред ВКС оправдателната присъда за лидера на кръга – енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев, по аферата EVN. В същото време, през последните месеци, в публичното пространство излязоха редица факти, показващи, че схемата със „златните паспорти“ се е вихрила във времената, в които начело на Българската агенция за инвестиции бе видният представител на кръга „Капитал“ и бивш адвокат на експремиера и лидер на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков – Стамен Янев.

Въпреки тези факти, самият кръг „Капитал“ и медиите под контрола му се опитват упорито да пришиват към аферата името на депутата от ДПС Делян Пеевски, като именно по тези информации и доноси, разпространявани от прокситата на Прокопиев той бе санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“. Че опитите за пришиване на Пеевски към схемата граничат с абсурда и не почиват на никакви реални данни лъсна наяве отдавна, като депутатът бе и сред основните инициатори на промените в закона, забранили даването на т.нар. „златни паспорти“. Отделно, той води дело в САЩ, в рамките на което се очаква да стане ясно, че самите санкции не почиват на никакви реални доказателства, а само на информациите, разпространявани от кръга „Капитал“.

Схемата със „златните паспорти“, заради която в началото на годината от Европейската комисия размахаха пръст на България и ни заплашиха с наказателна процедура, всъщност е един от примерите как представящият се за евроатлантически кръг „Капитал“ всъщност обслужва чужди интереси, на страни извън ЕС и НАТО, при това най-вече Кремълски.

И далеч не е единственият. Така например именно политици и медии, принадлежащи към този кръг, защитават в момента тезата, че дерогацията за внос на руски нефт, договорена от страната ни с Брюксел, позволява преработените от руската „Лукойл“ у нас продукти да бъдат изнасяни към трети страни. Тази теза беше опровергана вече няколко пъти от Европейската комисия и по същество би била заобикаляне на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, които влизат в сила на 5 декември. Именно, за да се сложи край на спора и най-вече на този откровен начин за заобикаляне на забраната, от ДПС внесоха миналата седмица законопроект, забраняващ износа от България на преработените от „Лукойл“ продукти.

Проектът беше приет на първо четене от енергийната комисия в НС в сряда, а самото гласуване ясно показа кой от коя страна на евроатлантическата бариера стои. Депутатите от ПП например отказаха да го подкрепят, като гласуваха „въздържал се“, с които партията на Кирил Петков, която е и едно от прокситата в политиката на Иво Прокопиев, ясно показаха чии интереси бранят. Очевидно не на България, ЕС и НАТО. За разлика от ДПС, които са вносител на законопроекта, предвиждащ впрочем и „Лукойл“ най-сетне да започне да внася данъци в страната, а внасяният от него нефт да бъде надлежно обмитяван.

„Нас продължава да ни учудва фактът, че част от организациите и хората, които стоят в българската „дълбока държава“ – така наричам аз кръга „Капитал“, продължават да защитават позицията, че петролното ембарго не обхваща това. Затова вчера говорихме и за мимикрията на този кръг под маската на защита на евроатлантическите ценности.

Виждаме разминаване между думи и дела на тези хора. От една страна медиите им и самите им говорители храбро защитаваха геополитическия избор на България. От друга страна техните проксита добре защитаваха руските интереси и не само тях“, каза днес и Йордан Цонев, като предупреди: „Геополитическият избор на България изисква тя да бъде ясен, предвидим и много твърд съюзник в съюзите, в които членува. Това означава, че трябва да се движим по дневния ред на нашите партньори от НАТО и ЕС, а дневният ред е ограничаване на възможностите за печалба от руските петролни продукти. Всяка седмица ще ви напомняме за това. Нашата битка ще бъде много ясна, много открита и безкомпромисна“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай