Кой може да е служебен премиер? Ключово решение на депутатите

Извънредно заседание на две комисии

Кой може да е служебен премиер? Ключово решение на депутатите | StandartNews.com

Депутатите от парламентарната комисия по промени в Конституцията ще продължат дебатите по основните текстове днес. Вчера те стигнаха до преходните и заключителните разпоредби в проекта за промени в Основния закон.

Днес се очаква да гласуват текстовете, свързани със служебния кабинет, които вчера бяха отложени. Министърът на правосъдието Атанас Славов коментира, че предложената редакция за служебния кабинет трябва да бъде защитена в пленарната зала, но председателят на Върховния касационен съд да не е включен в кръга лица, от които президентът може да избира служебен министър-председател. По думите му това би създало риск за независимостта на съдебната власт. 

Според гласуваните текстове вчера лице с двойно гражданство може да стане депутат, ако е живяло последните 18 месеца в България. Изискване за уседналост за министрите обаче няма. Претендентите за държавен глава обаче няма да могат да се ползват от въведеното изключение.

Според правосъдния министър, разговорът за допускането на хора и с чуждо гражданство до властта, е разговор за това, че една четвърт от българите са в чужбина.

Опозицията заяви, че този текст поставя под риск националната сигурност. Конституционалисти пък твърдят, че може да последват лавинообразни искания ограничението за двойно гражданство да отпадне и за други позиции, например в съдебната власт.

Предложението премина на косъм - с 5 на 4 гласа, като председателят на комисията Радомир Чолаков  гласува против с мотив, че "се приема текст, с който си купуваме котка в чувал". Чолаков обяви, че ще предложи да се отложи влизането в сила на новата разпоредба, докато не се установи колко българи са с двойно гражданство.

Взето беше и решение членовете на регулаторите да се избират с две трети мнозинство и да има Висш съдебен и висш прокурорски съвет с 4-годишни мандати, както и мандатът на главния прокурор да е 5 години, а 7 - на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд - без право на втори и за тримата.

Допълнително ще се работи по текстовете, свързани със служебното правителство, както и с разпределението на квотите в двата магистратски съвета.

За днес е предвидено да се състои и заседание на Комисията по бюджет и финанси в парламента - за второ четене на Закона за държавния бюджет.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай