Сряда,

Кирил Петков разкри защо е казал: Ето я вратата!

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
11456
Кирил Петков разкри защо е казал: Ето я вратата!
A
A
A

Отношението на превозвачите към министрите и управлението, техните протести и непрестанните критики от бизнеса са част от план за сваляне на правителството, смята премиерът Кирил Петков. Според него недоволните бизнеси и служителите им всъщност са подтиквани от хора, извършвали кражби от държавата, както и такива, свързани с руските интереси в България.

Що се отнася до протеста на превозвачите министър-председателят коментира, че разбира представителите на бранша. „Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прекрасно. Но нямаме”, добави той.

Коментар от него дойде и за записа от срещата с превозвачите: „Четири пъти ме прекъснаха и казаха: Нямаме време да ви слушаме. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: Ето я вратата”, поясни Петков.

Той подчерта, че малките превозвачи не са си тръгнали от срещата. И добави: „Не може да се поддаваме на чисто политическия натиск на някакви хора, които искат просто това правителство да не е там”.

Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. По този начин да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете, каза Петков в интервю за Нова телевизия относно газовите доставки към страната ни.

„Самият газ от Щатите идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „Газпром”. Паралелно, докато бяхме в САЩ, договорихме и азерския газ, който да дойде в България на 1 юли, независимо дали е построена гръцката връзка”, добави министър-председателят. По думите му гръцката връзка е много важна, но не е ключова за доставките на газ. Това „изхвърлило в кошчето” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, защото тази връзка не е построена.

Когато "Газпром" спря едностранно газа трябваше много бързо да намерим алтернатива. Прегледахме опциите и в САЩ цената е около 26 долара на мегават, около 100 евро е в Европа, а на "Газпром" цената е 82 евро. Лесно е да се види, че доставките от САЩ, въпреки че идват с кораб, маржът е толкова голям, че газът ще дойде на една добра цена.

Проблемът бе, че всички в момента търсят газ и за България бе важно да влезе и да поиска. За нас е важно да покажем, че България не е зависима и оттук нататък никой не може да ни извива ръцете, обясни още Кирил Петков.

Доставките от САЩ ще идват на цена, която еквивалентна на тази от "Газпром", добави той. Договорът е подписан директно с американска компания, но не искам да казвам имена. Корабите ще пристигнат на 8 и 23 юни, съобщи министър-председателят.

Цената на природния газ за май се вдига с 14%, но пада през юни, защото корабите не могат да дойдат от днес за днес, разясни Петков.

Ако можем за 3-4 дни след спирането на газа да договорим по-добра цена, значи ще се справим, както се справихме и с казуса с Украйна и оръжията. Явно това правителство набира скорост, категоричен бе премиерът.

Поискахме от САЩ опция заради закъснението на изтребителите F-16 до 2025 г. Обещаха ни самолети втора ръка като говорим за около 6 самолета, съобщи още премиерът. Като той очаква плащанията от страна на България да са само оперативни разходи по експлоатацията.

Тази война за съжаление ще е за няколко години напред. И трябва да сме много сплотени в България. Трябва да сме сигурни, че защитаваме интересите си и не вкарваме държавата в допълнителна криза. Това е правилното правителство за този момент, заяви още Петков. Прогнозата му се основава на "информация от партньорите". Той не очаква войната в Украйна да се разрасне в Трета световна, но се притеснява от пренасяне на конфликта в Молдова.

Тази война в момента е военна, но в Европа е с икономически измерения, каза още премиерът.

България ще бъде включена в изключенията на петролно ембарго срещу Русия, гарантира Петков като се позова на свои уговорки с Европейската комисия. България не може да си позволи икономически да спре и петрола, след като диверсифицира рязко от 95% до 0 руския газ, разясни той.

Тази седмица ще излезе мярка за 25 ст. отстъпка на литър при зареждане на бензиностанция, обеща министър-председателят. Отстъпката ще е за зареждане от 50 литра гориво. Има мерки за пенсиите и махане на акциза на природния газ, мисли се дали ще има лимит колко пъти по 50 литра ще могат да се заредят с отстъпка, разясни Петков. Помощта ще се ползва директно на бензиностанцията.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички