Кирил Петков разкри защо е казал: Ето я вратата!

България не е зависима и можем да отстояваме интересите си, казва Кирил Петков

Кирил Петков разкри защо е казал: Ето я вратата! | StandartNews.com

Отношението на превозвачите към министрите и управлението, техните протести и непрестанните критики от бизнеса са част от план за сваляне на правителството, смята премиерът Кирил Петков. Според него недоволните бизнеси и служителите им всъщност са подтиквани от хора, извършвали кражби от държавата, както и такива, свързани с руските интереси в България.

Що се отнася до протеста на превозвачите министър-председателят коментира, че разбира представителите на бранша. „Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прекрасно. Но нямаме”, добави той.

Коментар от него дойде и за записа от срещата с превозвачите: „Четири пъти ме прекъснаха и казаха: Нямаме време да ви слушаме. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: Ето я вратата”, поясни Петков.

Той подчерта, че малките превозвачи не са си тръгнали от срещата. И добави: „Не може да се поддаваме на чисто политическия натиск на някакви хора, които искат просто това правителство да не е там”.

Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. По този начин да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете, каза Петков в интервю за Нова телевизия относно газовите доставки към страната ни.

„Самият газ от Щатите идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „Газпром”. Паралелно, докато бяхме в САЩ, договорихме и азерския газ, който да дойде в България на 1 юли, независимо дали е построена гръцката връзка”, добави министър-председателят. По думите му гръцката връзка е много важна, но не е ключова за доставките на газ. Това „изхвърлило в кошчето” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, защото тази връзка не е построена.

Когато "Газпром" спря едностранно газа трябваше много бързо да намерим алтернатива. Прегледахме опциите и в САЩ цената е около 26 долара на мегават, около 100 евро е в Европа, а на "Газпром" цената е 82 евро. Лесно е да се види, че доставките от САЩ, въпреки че идват с кораб, маржът е толкова голям, че газът ще дойде на една добра цена.

Проблемът бе, че всички в момента търсят газ и за България бе важно да влезе и да поиска. За нас е важно да покажем, че България не е зависима и оттук нататък никой не може да ни извива ръцете, обясни още Кирил Петков.

Доставките от САЩ ще идват на цена, която еквивалентна на тази от "Газпром", добави той. Договорът е подписан директно с американска компания, но не искам да казвам имена. Корабите ще пристигнат на 8 и 23 юни, съобщи министър-председателят.

Цената на природния газ за май се вдига с 14%, но пада през юни, защото корабите не могат да дойдат от днес за днес, разясни Петков.

Ако можем за 3-4 дни след спирането на газа да договорим по-добра цена, значи ще се справим, както се справихме и с казуса с Украйна и оръжията. Явно това правителство набира скорост, категоричен бе премиерът.

Поискахме от САЩ опция заради закъснението на изтребителите F-16 до 2025 г. Обещаха ни самолети втора ръка като говорим за около 6 самолета, съобщи още премиерът. Като той очаква плащанията от страна на България да са само оперативни разходи по експлоатацията.

Тази война за съжаление ще е за няколко години напред. И трябва да сме много сплотени в България. Трябва да сме сигурни, че защитаваме интересите си и не вкарваме държавата в допълнителна криза. Това е правилното правителство за този момент, заяви още Петков. Прогнозата му се основава на "информация от партньорите". Той не очаква войната в Украйна да се разрасне в Трета световна, но се притеснява от пренасяне на конфликта в Молдова.

Тази война в момента е военна, но в Европа е с икономически измерения, каза още премиерът.

България ще бъде включена в изключенията на петролно ембарго срещу Русия, гарантира Петков като се позова на свои уговорки с Европейската комисия. България не може да си позволи икономически да спре и петрола, след като диверсифицира рязко от 95% до 0 руския газ, разясни той.

Тази седмица ще излезе мярка за 25 ст. отстъпка на литър при зареждане на бензиностанция, обеща министър-председателят. Отстъпката ще е за зареждане от 50 литра гориво. Има мерки за пенсиите и махане на акциза на природния газ, мисли се дали ще има лимит колко пъти по 50 литра ще могат да се заредят с отстъпка, разясни Петков. Помощта ще се ползва директно на бензиностанцията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай