Сряда,

Кой и за какво протестира срещу властта?

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Хората, които в момента излизат на площада в София, за да протестират, са представителите на т.нар. център в обществото. Те се интересуват от политически теми и послания, а това е съвсем различно от болките и грижите на т.нар. периферия. Мнението изказа пред Нова телевизия политологът от изследователския център "Тренд" Анастас Стефанов.

Протестът последните 80 дни е протест на центъра, но е възможно да се видоизмени и да се превърне в протест на периферията, прогнозира Стефанов.

„На хората в столицата сякаш дневният им ред е различен, не са сред уязвимите групи. Ако този протест, който наблюдаваме, е протест на центъра и артикулира теми като правова държава и върховенство на закона, в един момент може да се премине към протест на периферията, а нейният дневен е със социално икономически контекст”, обясни Анастас Стефанов.

Според университетския преподавател и специалист по социално-икономическа география доц. Георги Бърдаров протестите при всички положения са смесени и социалният елемент присъства.

„В периферията населението е силно застаряло, хората ги интересува ежедневното оцеляване”, коментира той. Бърдаров даде за пример община Бойница, където смъртността е 51 промила. Такава смъртност нямало дори на местата с военни конфликти и болестни пандемии като СПИН.

„От това, което се случва в България, ще загубят определени кръгове. Протестът е миксиран. Ситуацията е комплицирана и като участници, и много трудно можем да кажем кой ще спечели”, заяви още Бърдаров.

„Въпросът е колко хора ще загубят. Това ме притеснява. От цялата ситуация ще загубят обикновените хора”, смята Бърдаров.

Според Анастас Стефанов ще спечели този, който най-добре успее да артикулира проблемите и да влезе в най-добра комуникация с протеста.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички