Кой е основният опонент на ГЕРБ във Варна?

Благомир Коцев има заслуги за приема на бежанци от войната в Украйна и за затварянето за автомобили на крайбрежната алея в морската ни столица

Кой е основният опонент на ГЕРБ във Варна? | StandartNews.com

Благомир Коцев има заслуги за приема на бежанци от войната в Украйна и за затварянето за автомобили на крайбрежната алея в морската ни столица

Благомир Коцев е кандидатът за кмет на Варна на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). 45-годишният политик е с възрожденски корени. Родословното му дърво води по майчина линия към прабаба от рода на революционера Г. С. Раковски - основателят на Първата българска легия, както и към рода на д-р Петър Берон. Коцев е председател на общинската структура на "Продължаваме промяната" и бивш областен управител на Варна от времето на кабинета "Петков". Варненци го познават като собственик на корабни бизнеси и на емблематичния комплекс "Хоризонт", построен през 1979 г.

Западният възпитаник 

Благомир Коцев е роден на 22 март 1978-ма г. във Варна. Семеен, със син на няколко месеца. Той е кореняк варненец, прекарал е целия си професионален живот в морската столица. Коцев е възпитаник на Първа езикова гимназия във Варна. Бакалавър е от "Америкън Юнивърсити" в столицата на САЩ Вашингтон, където завършва "Бизнес администрация", с насоченост "Международни финанси". Първият си опит във финансите придобива в Щатите, в компания, управляваща капиталови инвестиции в иновациите и новите технологии. След връщането си във Варна започва работа като финансов управител в семейната корабна компания "Ахилеос". Следва още учене - този път в "Сити Юнивърсити" в Лондон, където завършва мениджмънт в търговското корабоплаване.
Коцев има 12 години опит в международната търговия и менажирането на кораби. Започнала като малка фирма през 90-те години, "Ахилеос" купува първия си кораб само 8 години по-късно, а до 2003-та г. флотът й се увеличава до 6 кораба. За да се превърне през 2007-ма г. в първата българска корабостроителна фирма, стъпила на китайския пазар. В Китай има в експлоатация 4 кораба с помощта на чуждестранно финансиране. През 2016-та г., след 25 години като лидер в морския бизнес в България и региона, компанията е продадена.
Бизнесът на Коцев е свързан още с търговия, недвижими имоти и строителство в София, както и с борсова търговия с акции и ценни книжа, каквото е и неговото образование.

Областният управител 

Разтревожен от родната реалност гражданин, от 2020-та г. насам Благомир Коцев заема активна позиция -  участва в масовите протести срещу ГЕРБ, а през 2021-ва г. се включва в създаването на структурите на "Продължаваме промяната" (ПП) във Варна. Същата година е избран за председател на организацията във Варна.
От 25 февруари до 4 август 2022 г. Коцев е областен управител на Варна. Първият му работен ден съвпада с началото на войната в Украйна, която изправи България пред най-голямата бежанска вълна от сто години насам. Над 100 000 украински жени, деца и семейства, изгубили близки, преминават за няколко месеца през Центъра за съдействие на бежанци във Варна. Създаването на тази важна структура е едно от най-големите постижения на  младия политик. Стотици доброволци посрещат там украинските майки и деца, събират се помощи и продоволствия, уреждат се документални въпроси, подслон, изхранване, психологическа и лекарска помощ, включване на децата в образователната система.
Другото, с което ще се запомни управлението му, е затварянето на крайбрежната алея на Варна за автомобилно движение, както и спирането на продажбата на 140 декара зелени площи, междублокови пространства, и градски градинки от общината. Коцев прекратява редица неизгодни за държавата сделки с безстопанствени имоти и разпродажбата на държавна собственост на занижени цени.

Подходът на Коцев е с фокус върху обикновените хора. Този прагматизъм отвъд конюнктурата и идеологията на партиите, срещите очи в очи с гражданите и решаване на ежедневните им проблеми с помощта на приемни по кварталите, носи завиден политически потенциал предвид мощните корпоративни интереси в града.

Приоритетите в програмата

Като кандидат за кмет,Коцев има няколко основни приоритета.

На първо място, прозрачност във вземането на решенията за града и в работата на общинската администрация. "Хората трябва да бъдат чути и нформирани, да участват в решенията", казва Коцев.Той прави обществени обсъждания, включва голям кръг от граждански експерти в срещите си в помощ на хората.
Коцев представя визията си за бъдещето на Варна от юни 2023 г. с инициативите за граждански контрол над ремонтите и строителствата, както и с проекта "Граждански омбудсман". Във Фейсбук-страницата му има публикувани десетки такива срещи, довели до  подаването на 9 колективни жалби в общината на базата на над 300 сигнала на хората, включили се в приемните му.
"Парк във всеки квартал" е проектът му за изграждане на градинки и спортни зони върху неизползвани общински парцели. Идеята му за осъвременяване на пазарите "Чаталджа" и "Колхозен" е в подкрепа на българските производители и естетизиране на средата. "Паркирай лесно във Варна" е финансово разчетена програма за поетапно изграждане на буферни подземни паркинги.
По управленската програма на Коцев са работили десетки експерти по икономика и данъци, градоустройство, транспорт, инфраструктура, здравеопазване, образование, социална политика, култура, спорт и др. В нея има 66 мерки за решаване на проблемите, които хората посочват в жалбите до общината - градска среда, презастрояване, лоша инфраструктура, разширяването на града, по-добри транспортни връзки, зелени площи особено във "Възраждане", "Младост" и "Владиславо", места в яслите и детските градини, условия за нови работни места и повишаване на доходите. Програмата на Коцев е под надслов "Промени Варна". 

Вероятният градоначалник

Варна е град с натрупани в досегашните мандати проблеми.Тя отдавна е държава в държавата, което гони инвеститорите. 
Социологическите изследвания сочат, че подкрепата за ГЕРБ в града спада стремглаво заради негативната оценка на хората за мандатите на кмета Иван Портних. ГЕРБ води ПП-ДБ едва с 876 гласа, което е голяма надежда за варненци. А данните сочат, че две трети от гражданите не искат кметът им след 29 октомври да е същият. Това позиционира Благомир Коцев като вероятният следващ кмет на Варна.
Шансовете му да консолидира гласоподавателите, партиите и НПО-сектора, неодобряващи Портних във Варна, са сериозни. 
Според анализатори Варна е единствена след София с реален шанс да избере кмет, различен от кандидата на ГЕРБ. Дали прогнозите ще се оправдаят, предстои да разберем на 29 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай