Кьовеши: Знаковите разследвания да стават бързо

Това е в интерес на обществото, каза тя

Кьовеши: Знаковите разследвания да стават бързо | StandartNews.com

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и екипът му проведоха среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Проф. Стоилов отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Г-жа Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Кьовеши и Стоилов обсъдиха и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел.

Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай