Ковачевски чака Петков: Нека действаме извън историческите рамки

Българският премиер ще е в Скопие следващия вторник

Ковачевски чака Петков: Нека действаме извън историческите рамки | StandartNews.com

С българския премиер Кирил Петков, който ще дойде на 18 януари, очаквам да изградим конкретно приятелско отношение и общуване между двете страни, което ще бъде на всичко ниво.

Това каза бъдещият премиер на РС Македония Димитър Ковачевски по повод визитата на министър-председателя Кирил Петков в Скопие следващия вторник.

„При визитата на Петков очаквам да утвърдим основите за бъдещите разговори, както и формите на сътрудничество и напредък. Но и в същото време да действаме извън историческите рамки”, каза Ковачевски пред държавната агенция.

Според него това е условието, за да има напредък.

„Сближаването и сътрудничеството между двете страни във всички области е важно условие за отстраняването и съмненията за грешните възприятия. Аз съм готов да отворим нова страница в отношенията с България, да изградим искрено приятелство и по-добро бъдеще за двете страни. Трябва да снишим гласа на омразата. Реално имаме повече близости, отколкото различия като държави и трябва да се концентрираме върху общия интерес. Само с такъв подход ще бъдем запомнени като лидери, които са преодолели Балканските конфликти с европейски подход”, каза още Ковачевски и добави, че чрез политиката на взаимноуважение, изграждане на бъдеще, сътрудничество и компромиси може да се върви напред.

Бъдещият премиер добави, че потенциалът трябва да бъде използван от работните групи, както и в работата на двете правителства, на компаниите от двете държави, двете общества и всички значими фактори.

Имаме намерение да навлезем по същество в този процес, за да постигнем резултати и да достигнем до логично приближаване на позициите, включително и до точката, когато България ще бъде най-голямата ни подкрепа за евроинтеграцията ни. Подобно нещо успяхме да направим с Гърция и съм убеден, че с добра воля и много работа ще успеем да постигнем и с България, добави той.

Двете страни имат огромен потенциал за конкретно сътрудничество в повече области като икономика, инфраструктура, туризъм, образование и култура, помощ за европейските интеграции и сбилжаването на двата народа и гражданите, каза още Димитър Ковачевски и подчерта: В целия този процес не бих отстъпил от правото на самоопределение и отделната идентичност и език, което е неотменимо право за всеки един народ.

"Поради тази причина в преговорите не може да правим отстъпки по въпроса, че сме македонци от РСМ, които говорят на македонски език и имат собствена идентичност. Това е написано и в Декларацията, която бе приета от народното ни събрание от всички партии", каза бъдещият премиер на РСМ.

България е страна-член на ЕС, а ние сме страна-кандидат за членство в ЕС. Това ни задължава да преговаряме на основата на европейските ценности и принципи и съгласно критериите, които всяка една страна кандидат за ЕС е изпънявала, заключи политикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай