Ковачев:Доверието между Скопие и София е разрушено

"То трябва да бъде градено наново"

Ковачев:Доверието между Скопие и София е разрушено | StandartNews.com

Доверието между България и Северна Македония е разрушено и трябва да бъде градено наново. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация и заместник-председател на ЕНП в ЕП.

Евродепутатът коментира изказването на премиера на Северна Македония Зоран Заев, който прогнозира, че отпорът на България за преговорната рамка на страната за членство в ЕС ще бъде преодолян скоро.

„Северна Македония трябва да изпълни договора със съдържание за нашата обща история и тази комисия, която трябва да вземе важните решения за историческите интерпретации, основани на документите от съответната епоха, да бъдат включени в учебните програми в Република Северна Македония, за да не бъдат младите поколения образовани с фалшифицирана и манипулирана история, която да води до омраза към българите и към България. Тогава ще има наистина напредък и Република Северна Македония може да започне много бързо преговори и да бъде приета преговорната рамка. Всичко е в полето на македонските политици и на Скопие“, подчерта евродепутатът.

Андрей Ковачев припомни, че десетилетия наред България е била изключително добронамерена към Северна Македония и никога не си е позволявала да бъде критична.

„Българската държава беше решила да работи за нашите братя и сестри, да им помага във всичко. Много е тъжно да се осъзнае, че политиката, правена с любов, с най-близки чувства, е неоценена, не е приета като нещо добро, а като наивност. Сега вече, след като подписахме договора през 2017 година и виждаме, че няма напредък, доверието е разрушено и трябва да бъде градено наново“, каза още Андрей Ковачев.

Той определи като недобронамерени към България коментарите, че с тази своя позиция спрямо Северна Македония страната ни превръща Балканите в уязвимо място за външни сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай