Ковачева свиква извънредно ВСС

Ковачева свиква извънредно ВСС  | StandartNews.com

София. ВСС се събира извънредно. Правосъдният министър Диана Ковачева обяви пред БНР, че свиква извънредно открито заседание на Висшия съдебен съвет в понеделник, от 10.00 часа. Очаквам ВСС да направи преглед на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени, допълни тя.

Смятам, че практиката на съвета по отношение на дисциплинарните дела трябва да е последователна и да има ясни критерии за това кога, какво и как се налога. Ако такива липсват, ще се ангажирам лично да бъдат изработени такива, изтъкна министърът.

Ковачева бе категорична, че съветът трябва да осветли своята мотивация по този казус, (б.р.-за дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова), за да стане ясно дали наказанието е адекватно.

ВСС трябва да даде информация дали наистина става въпрос за тежки, системни нарушения от страна на съдия Тодорова. От информациите в медиите излиза, че става въпрос действително за много тежки нарушения, свързани с погасяване на дела по давност. От ВСС трябва да стане ясно дали това наистина е така, защото, ако е, е много тежко нарушение на професионални и етични норми. Това трябва да бъде обсъдено публично, изтъкна Ковачева.

Тя ще иска ВСС да предостави информация за натовареността на съдия Тодорова. Този дебат вече не може да остане закрит, подчерта Ковачева.

Съдии и адвокати протестираха в петък срещу уволнението на Тодорова. Премиерът Бойко Борисов нарече уволнението й провокация преди излизането на доклада за напредъка на страната ни в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай