Костов: Василев и цялото ръководство да се оттеглят от банковото дело

Костов: Василев и цялото ръководство да се оттеглят от банковото дело | StandartNews.com

София. „Аз мисля, че Цветан Василев и цялото ръководство не трябва да имат претенции да участват в българското банково дело". Това заяви по "Дарик" радио бившия премиер Иван Костов, който в момента ръководи Лаборатория за анализ на риска в Нов български университет. "Разсъждавам само в понятията на риска и кризата. Който е допуснал да го овладее кризата, а не я е овладял той, трябва да поеме последствията, не трябва да има лиценз. Оманският фонд сам не може да спаси КТБ, на него му е необходима пълната подкрепа на специалния надзор", допълни той.

Иван Костов не отрече информацията за негови и на семейството му средства, вложени в КТБ. Той защити и решението, взето преди години, парите на партията ДСБ да се държат в същата банка, тъй като тя е българска и е давала добри условия на клиентите. По думите му, така работи икономиката - когато едни хора се отказват от потребление и спестяват пари в банката, с които тя финансира предприемачество и инвестиции на други хора. "Обвинението към вложителя е най-вредният начин да се отнесеш към чуждо поведение, това е популизъм", допълни той. 

„Едно е Цветан Василев, съвършено друго е банката с нейните клиенти. В банката има огромни обороти, с които тя се занимава. Това са текущи сметки, по които най-различни хора си получават пенсии, кредити, минават през сметки, с които разплащат, купуват стоки, строят, залагат или каквото и да е било; фирми, които изплащат заплати; болници, които плащат задълженията си; общини и какво ли още не. Кой иска да ликвидира тази банка? Защото освен интересите на големите вложители, има огромно множество от институции, които живеят чрез тази банка. Нека носят отговорност тези, които са го направили и са довели до това", обоснова икономистът позицията си за необходимото оздравяване на КТБ. По думите му не за първи път се разбива банкова система в България и не за първи път се ограбва банка чрез ликвидност.

Има заплаха за валутния борд, категоричен бе Костов. Той обясни, че "по начало валутните бордове не са направени да функционират дълго време. Нашият функционира вече до границата, в която може да функционира". 

"Аз съм от тези, които отдавна твърдят и съм имал разговори и считам, че сега вече е реална заплахата и трябва да има много бърза, много смела политика за навлизане на България в Европейската парична система. Каквото трябва да направим всички, да го направим, ако трябва и жертви да поемем, но България трябва да издържи, трябва да влезе в еврозоната и по този начин да спести този риск", обясни Костов.

„В условия на криза се степенува кой се спасява първи, а държавата се намества зад гражданите. Хората трябва да наблюдават внимателно поведението на политиците, защото може да бъдат манипулирани отново", посочи бившият премиер.

Според него трябва да има актуализация на бюджета. „Ако не се направи от сегашното правителство, то това трябва да се направи спешно от служебното", уточни той. Тъй като по време на служебно правителство няма действащ парламент, който да приеме изменения в закона за държавния бюджет, неговото решение е служебният кабинет да подготви и планира актуализацията, а тя да бъде приета от новото Народно събрание след изборите.

Костов съобщи още, че в ръководената от него Лаборатория за анализ на риска в НБУ е разработена формула, по която може да се изчисли точността на прогнозите на социологическите агенции. По думите му още през есента ще има резултати, които ще покажат конкретно за всяка агенция с какви грешки е прогнозирала на последните избори и в полза на кои партии. Анализът ще бъде направен чрез сравняване на социологическите агенции как се съотнасят едни към други, обясни Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай