Костов: Прокремълски позиции провалиха БСП, АБВ и Атака

Костов: Прокремълски позиции провалиха БСП, АБВ и Атака | StandartNews.com

София. Заемането на прокремълски позиции в предизборната кампания е основната причина за "тежката загуба" на БСП, АБВ и Атака. Това заяви пред "Дарик" бившият премиер и десен лидер Иван Костов, който ръководи "Лаборатория за управление на риска". Твърдението му се основава на анализ на политическия месец май. По думите му някои партии не са разчели правилно предизвикателството на изборите за Европейски парламент и са премоделирали кампанията си, пренасочвайки я към проруски позиции. "Всички изпълнители и възложители на тази пропагандна кампания на Москва жертваха и подведоха българската левица", смята Иван Костов.

По думите му тези, които така са прочели нагласата на избирателя, са сбъркали.

Според анализа, спадът на доверието в институциите след вота е критичен. "Самите евроизбори създадоха предпоставка за нова политическа криза и предсрочно прекратяване на мандата на Народното събрание", смята той.

"Най-тежки са пораженията върху правителството", показва анализът. По думите му от евровота най-добре излизат ДПС, които щяха да увеличат броя на депутатите си в българския парламент, ако изборите бяха за избраници в националната институция. Всички останали партии обаче отчитат общ спад на доверието. Ако вотът бе за Народно събрание, ГЕРБ щеше да има 83 депутата при 97 спечелени мандата миналата година. БСП пък щеше да се срине до 52 в сравнение с 84 на миналия вот.

Печеливш от изборите е президентът, казва още Костов, който печели "по странен начин" от подкрепата на избирателите за своята категорична позиция за европейска интеграция.

"Бъдещето е неясно. Няма победител на тези избори, няма ясна алтернатива", заяви още бившият премиер. И посочи, че при вот сега и нов парламент, ГЕРБ и Реформаторския блок от една страна и БСП и ДПС от друга не биха могли да постигнат мнозинство. И то ще зависи от "България без цензура". Лидерът на партията Николай Бареков заяви преди дни, че би управлявал с БСП, но само ако левицата е с ново ръководство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай