Костов призова за национално съгласие. Даде ценен съвет

Ако не разберат това, политиците ще вкарат вълка в кошарата, предупреди експремиерът

Костов призова за национално съгласие. Даде ценен съвет | StandartNews.com

Без национално съгласие политическата система ще рухне. Това заяви Иван Костов, министър-председател на България в периода 1997 – 2001 г. в предаването "Лице в лице" по бТВ.

В отговор на въпроса какво трябва да направи сегашната власт, експремиерът направи фундаментален анализ. Той призова за национален консенсус.

"Политиците, ако не разберат това и не отстъпят всички - "ще вкарат вълка в кошарата". Те ще предизвикат лавина от непрекъснати избори, непрекъснати служебни правителства. Ще стане рухване на самата политическа система. Това е системният риск за българската държава в момента. Те трябва да го разберат, трябва да постигнат съгласие за една обща декларация. Те трябва да се разберат за мерки да отърват България от този риск. Те трябва да противодействат на заплахите, които реално виждаме", категоричен бе Костов.

Според него националното съгласие е ключово, за да може да се излезе от тази ситуация, да се отговори на заплахите, да бъдат неутрализирани, като се предприемат съответните действия.

"Например пълна проверка на лоялността на службите. Службите виждаме, че подават невярна информация преди началото на военните действия и след началото на военните действия убедиха президента и доста други политици, че войната ще трае съвсем кратко. Първото е държавата да се погрижи за сигурността си. След това нулева енергийна зависимост. През енергетиката Русия може да предизвика големи вълнения, може да предизвика падане на правителството и какво ли не", обясни Костов.

Според него е възможна нулева енергийна зависимост от Русия. „Възможно е „Лукойл“ да преработва петрол. Те и сега преработват чужд петрол“, допълни Костов.

Той отбеляза, че предприятия като "Лукойл" трябва да могат да бъдат контролирани ,за да не саботират сигурността на страната. Той посочи, че трябва да се обявяват санкции срещу определени лица и фирми. "Това е мощен инструмент за нанасяне на щети на Русия, който е прицелен към един друг въпрос - как ще приключи военната инвазия в Украйна", обяви още Иван Костов.

Костов направи анализ на войната в Украйна. "Има малко повече информация, отколкото примерно публични източници. Това, което показва обстановката е следното. Русия след като не постигна своите цели да завладее Киев и Харков, се ориентира към това да постави под контрол Луганска, Донецска област, Запорожието и Херсон така, че да направи коридор до Крим.

Тук военната агресия на Русия загуби сили. В момента не може да продължи по начина, по който е планирано. Това е обстановката към момента. Какво може да стане в следващите месеци и години ще кажа аз? Има ентусиазирани хора, които считат, че Украйна ще разбие или деморализира руските войски до степен, че да напуснат страната. Не разбирам или просто не ми е обяснимо това, че Байдън, казва, че се притеснява, че Русия няма накъде да отстъпи, че президентът Макрон казва, че не бива да бъде унижавана Русия. От друга страна се притеснявам от цяла кохорта европейски политици, които казват, че Украйна ще победи.

Притеснявам се от тези неща. Не става въпрос за никаква победа и за никакво притискане на Русия в ъгъла. Тя трябва да изтегли войските си от територията на Украйна. Това са целите на украинското политическо и военно ръководство. Когато Руската армия се изтегли от територията на Украйна, където не й е мястото, тя нито ще е победена, тъй като никой няма да навлиза в територия на ядрена държава, нито ще бъде унижена, нито ще се намира в ъгъла, тя просто ще си прибере войските. Много по-точно, по-правилно украинския генерален щаб и ръководство са дефинирали целите си. Това може да не е победа. Русия може да излезе от това обстоятелство с някакъв приличен договор", обясни Иван Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай