Костадинов в атака! Защо газовата връзка с Гърция се забави

По думите на лидера на "Възраждане" страната ни е направила много сериозна грешка

Костадинов в атака! Защо газовата връзка с Гърция се забави | StandartNews.com

Газовата връзка с Гърция се забави заради обикновена некадърност и престъпна небрежност. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Балкански поток” или иначе казано „Турски поток” беше спрян на територията на България и беше изцяло под контрола на българската държава. На второ място – този конектор, който трябваше да бъде изграден, беше междудържавен, и една част от него беше на територията на Гърция. Именно тези около 20 км на територията на Гърция не бяха готови. Малко хора знаят, че забавянето се дължи до голяма степен на това, че целия проект се изпълняваше от гръцки фирми, които наемаха подизпълнители, на които не се плащаше. А това не се случва току-така. Гърция нямаше интерес да се направи тази връзка, защото с пускането ѝ ще губи пари от транзитни такси, тъй като се спестяват няколкостотин километра, за които няма да се плаща на Атина. Иначе казано – Гърция на практика саботира този конектор”. Така той отговори на въпрос защо изграждането на газовата връзка с Гърция, по която ще потече по-евтин азерски газ към страната ни, се забави повече от строежа на „Балкански поток”.

По думите на Костадинов страната ни е направила много сериозна грешка. „От общата дължина на трасето на интерконектора само около 10 до 20 процента е на гръцка територия. Обаче компанията, която изгражда съоръжението е 50 на 50 българо-гръцка. Тоест ние позволихме на гърците да влязат на наша територия, забавяйки – доколкото е възможно, процеса по изграждането. Разбира се с благосклонното съдействие на българската държава, която нищо не направи по въпроса през период, в който ни управляваха няколко правителства”.

Той коментира и упреците, че правителството на Бойко Борисов нарочно е забавило тази връзка, за да обслужи руския интерес с Балкански поток”. „То, че има забавяне, е факт. Но това е от безхаберие. Не говорим за нещо, което е правено като нарочен замисъл.  По-скоро от обикновена некадърност и престъпна небрежност. Не че пак не е престъпление. И в двата случая ГЕРБ са виновни и те носят своята вина”, категоричен е Костадинов.

Лидерът на „Възраждане” заяви, че България няма външна политика, попитан как ще се отразят на страната ни референдумите в четирите окупирани от Русия украински области. „Ние нямаме собствена позиция. Ние просто изпълняваме това, което кажат нашите господари. България не е субект, а обект на международното право. Някой ни мести на картата на света и България нищо не може да каже и мълчи като казва, че имаме общностни ангажименти”.

„НАТО е заплаха за националната ни сигурност и трябва да го напуснем. НАТО причини три пъти намаляване на българския отбранителен потенциал”, подчерта Костадинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай