Костадин Костадинов: Отиваме на избори, за да управляваме

Икономическата криза в България е предизвикана от действията на Кирил Петков

Костадин Костадинов: Отиваме на избори, за да управляваме | StandartNews.com
  • Станахме най-продуктивната група в 47-ото НС, внесохме 29 закона и 23 решения
  • Икономическата криза в България е предизвикана от действията на Кирил Петков
  • Решението на газовата криза е преговори с Русия
  • Работата на служебния кабинет е да направи честни избори
  • Кабинетът "Петков" бе историческа грешка, казва лидерът на "Възраждане" д-р Костадин Костадинов в специално интервю във вестник СТАНДАРТ

 

 

- Г-н Костадинов, “Възраждане” организира протести срещу маските и новите ковид мерки. Защо, при положение че според експертите има нова вълна на заразата?

- В последните две години и половина експертите показаха своята абсурдна некомпетентност и несъстоятелност. Очевидно е, че тези експерти имат една единствена задача и тя е да търсят някаква, макар и минимална логическа обосновка на абсурдните и нелогични мерки, които се предприемат. Десетилетия назад във времето е имало летен  грип, винаги е имало летни вируси. Това никога обаче не е било основание да бъдем принуждавани да носим парцали на лицата си при 40-градусова жега, предизвикващи най-различни алергии, екземи и астми. Точно поради тази причина ние от “Възраждане” се противопоставяме на тези безсмислени и вредни за здравето античовешки мерки и призоваваме всички граждани да не ги спазват, тъй като вредят на здравето.

- Как ще отговорите на тези, които Ви обвиняват, че с акциите си срещу маските “Възраждане” търси предизборен ефект?

- Това са много несъстоятелни обвинения. Ние говорим по тази тема още от 2020 г., когато изобщо не ставаше въпрос за избори. Не само че не сме спирали да говорим по темата, но и организирахме първия в Европа протест, който беше на 14 май 2020 г. срещу ограничителните мерки, маските и всички останали извращения на съвременната псевдоздравна политика, така че няма как да приемем едно подобно обвинение. По-скоро го отдаваме на вече влизащата в ход предизборна кампания и плоските и нескопосани опити на нашите опоненти да ни обвинят в поредица измислени грехове.

- Как оценявате 47-то НС и работата на “Възраждане” в него?

- Работата на “Възраждане” беше много ползотворна. Ние успяхме да се превърнем в най-продуктивната група в 47-ото Народно събрание. В него внесохме 29 законопроекта и 23 проекта за решение с ранг на закони. Това ни превърна в най-работещата парламентарна група, въпреки че бяхме най-малката такава. Само че, тъй като не бяхме част от управляващото мнозинство, почти нищо от внесеното от нас не беше прието. От друга страна, нас това не ни обезсърчава, ние сме наясно с реалностите, но показахме, че можем и знаем как да управляваме държавата. Разбира се, оттук насетне трябва да ни гласуват доверие българските избиратели. Що се отнася до цялостната оценка за работата на 47-ото българско  Народно събрание, то беше едно от най-слабите и най-безличните в цялата българска история. Точно поради тази причина се сгромоляса толкова бързо и безславно.

- Влязохте в парламента като най-малката група, в края на Народното събрание социолозите вече отчетоха сериозен ръст на подкрепата за “Възраждане”. Какви са очакванията Ви за предсрочните парламентарни избори?

- Очакванията ни са “Възраждане” да се превърне в първа политическа сила на тези избори и да управлява държавата.

- Газовата криза е факт, прогнозите са за изключително тежка зима. Какво според Вас е решението на проблема с доставките на синьо гориво?

- Решението е във възстановяване на договорните отношения с “Газпром”. Няма друго решение. Който твърди, че има друго решение, просто лъже. Както се казва лъже като един Кирил Петков или като един Асен Василев. За да постигнем това решение, България трябва да бъде управлявана от правителство, което има политическа независимост и самостоятелност при вземането на своите решения. Такива правителства в България за съжаление нямаме от 1941 г.. Поради тази причина единствената политическа сила, която в момента може да проведе такъв тип разговори и да преговаря с руската страна, е “Възраждане”. Единствената политическа сила, която има възможност да възстанови независимостта и политическата самостоятелност на България и отново да превърне държавата ни в субект, а не обект на международното право, е “Възраждане”. Поради тази причина, ако искаме българската икономика да продължи да съществува, а не да  бъде срината под натиска на липсата на газ, единственият вариант е българите да дадат доверието си на “Възраждане” и заедно да поемем управлението на България. Няма друг политически субект, който да може да  възстанови отношенията с руската страна, поради една много проста причина. Всички политически сили в България, без “Възраждане”, са на пряк или косвен отчет в Американското посолство. САЩ никога няма да допуснат възстановяване на отношенията между България и Русия. Така както водят война с Русия с ръцете на украинците, по същия начин се стремят да водят война с Русия с ръцете на българите. И то САЩ ще гледат да се борят с Русия до последния украинец и до последния българин. Ето защо една от основните цели на “Възраждане” е да не допусне въвличането на България във война срещу Русия и вкарването в употреба на така наречения “украински сценарий” и в нашата родина. Това е нещо, което, повярвайте ми, ако други управляват България, ще се случи.

- Кабинетът на Кирил Петков така и не предприе адекватни мерки в полза на бизнеса, които да помогнат на компаниите да се справят в икономическата криза. Какво предлага “Възраждане”?

- Нека да кажем, че икономическата криза в България е предизвикана от действията на Кирил Петков и неговото правителство. Това, което “Възраждане” предложи, до голяма степен вече се осъществи. Първото предложение, което имахме ние от “Възраждане”, беше да се премахне този вреден, антибългарски, американски кабинет. Това се случи, ние успяхме да го предизвикаме и сме доволни от постигнатия резултат. Предложихме и мерки за преодоляване на щетите от последния проамерикански кабинет на Кирил Петков. Предложихме премахване на ДДС за стоките от малката потребителска кошница, за лекарствата, предложихме да се премахне ДДС на сметките за ток и вода на битовите потребители. Предложихме още плавно намаляване на ДДС от 20 % на 18 % в рамките на две години, плавно и  поетапно намаляване на акциза върху горивата,  възстановяване на газовите доставки, за да може по този начин да се възстанови енергийната база на българските предприемачи. Не на последно място предложихме премахването на  една голяма част от разрешителните лицензионни режими, които в момента тормозят българските предприемачи. Има и нещо друго, което не бива да забравяме, и то е свързано с мерки за премахване на нелоялната конкуренция на западните партньори. Едно от нещата, което ние ще направим, е да премахнем монопола на големите търговски вериги в България, които източват българската икономика, пренасочвайки български финансови ресурси на запад, като превръщат българския пазар в място за пласиране на второ и трето качество хранителни и индустриални стоки от Западна Европа. Това нещо трябва да бъде премахнато. Разбира се, няма да бъде лесно и няма да стане бързо, защото някои от  търговските вериги се ползват с протекции в България от страна на други държави, но нямаме друг избор. Или ще възстановим пълния суверенитет в нашата държава, или нашата държава просто ще погине.

- Кои бяха най-големите грешки на кабинета на Кирил Петков?

- Целият кабинет Кирил Петков беше грешка. Това беше една огромна историческа грешка и го заявявам като историк. Това е нещо, което трудно може да намери аналог в 14-вековната история на България. Толкова предателско, антибългарско, некомпетентно и вредно управление, античовешко дори, ние не сме имали в нашата история.

- Служебният кабинет вече започна работа. Трябва ли да извърши ревизия на кабинета “Петков”?

- Не, това трябва да направи следващият кабинет. Разбира се, в крайна сметка като управляващи те няма как да не ни кажат, ако има фрапиращи злоупотреби, каквито сме сигурни, че има, но това трябва просто да се случва не като основна водеща цел, защото основната работа на служебното правителство е да проведе честни избори. Всички ние искаме от него честни избори.  Нека извърши необходимия одит, данните от който да изпрати в прокуратурата, за да започне разследване срещу престъпниците, облечени до скоро във власт.  

- Какви са акцентите от новата предизборна програма на “Възраждане”, за какво ще се борите в следващия парламент?

- Единствените неща, които сме добавили, са свързани с преките последици от пагубните решения на проамериканското правителство на  Кирил Петков буквално да взривят отношенията с Русия. Това, което сме написали, е нормализация на отношенията с Русия и възстановяване на търговските ни партньорства, които към момента са нарушени заради обслужването на американския интерес. Трябва да направим така, че българският интерес по отношение на Македония да бъде защитен. “Възраждане”  ще настоява за ревизия на набързо взетото  решение за вдигане на ветото над преговорния процес на Северна Македония с Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай