Коста Стоянов: Ще вдигнем доходите на варненци с инвестиции

Експерт съм по европейски проекти, казва кандидатът за кмет Коста Стоянов

Коста Стоянов: Ще вдигнем доходите на варненци с инвестиции | StandartNews.com

Депутатът от "Възраждане" Коста Стоянов е кандидатът на партията за кмет на Варна. Той бе народен представител от морската столица и в предишния парламент. Завършил е УАСГ–София със специалност „Промишлено и гражданско строителство“. Има и магистърска степен от Национална спортна академия „Васил Левски“ София, специалност "Спортен мениджмънт".Коста Стоянов е бил общински съветник и заместник-кмет на Бяла. До 2018 год. е член на Постоянната комисия на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по Управление на средства от европейските фондове.Стоянов е действащ футболен агент, вписан в регистъра на БФС под номер 0019, с осъществени трансфери на няколко български футболистки в чужбина. През 2022 г. той участва в предаването “Стани богат”, където печели десет хиляди лева и стигна до 12-тия въпрос за 20 000 лв.

  • Експерт съм по европейски проекти, казва кандидатът за кмет Коста Стоянов в интервю за СТАНДАРТ
  • С евросредства ще направим буферни паркинги, ясли и забавачки
  • Ще върна блясъка на всички занемарени културно-исторически обекти
  • Нямам конкуренция. Аз мисля за града, опонентите ми - за постове

- Г-н Стоянов, защо решихте да се кандидатирате за кмет на Варна?

- Защото това е градът, в който съм роден, в който живея до днес и който обичам.  В последните години страдам като много мои съграждани за това, че Варна е превърната не в град на развитието, а на разрухата. Като всеки варненец и аз нося отговорността за това градът ми да се превърне не само в по-добро място за живеене, но и в чист, зелен и развиващ се град, желано място за инвеститорите.

Варна има икономически потенциал, който не е използван, и ако успея да го развия, ще бъдат разкрити още много нови работни места. Това е моята отговорност към Варна, а отговорността на моите съграждани е да го направим заедно като гласуваме против десетгодишното пагубно управление на ГЕРБ и за новото и по-добро бъдеще за морската столица.

- Казахте в телевизионно интервю, че морската ни столица прилича на Бейрут. Защо?

- В момента в града ни се усвояват предизборно средства, които явно не е имало възможност да се оползотворят за последните четири години. За много варненци е видно, че за да преминат едни средства от един джоб в друг, градът е превърнат в развалина. В момента, в разгара на туристически сезон в морска Варна, която лятото става в пъти по-голяма, се правят ремонти на улици, тротоари и се реализира воден цикъл. Това, разбира се, се случва едновременно без план, координация и комуникация между участниците в строителния процес.

Така сега в морската столица всички варненци и гости на града едновременно дишат прахоляк, газят в боклуци, вървят по разбити тротоари, заобикалят заради едновременни ремонти на над 80 улици и няма къде да паркират. Известно е, че поради нехайното управление на ГЕРБ градът ни е туристическа дестинация само през лятото, защото има много неоползотворени възможности за различните видове туризъм. Сега Ви питам аз:  Ако сте турист на посещение във Варна в момента, ще се върнете ли отново?

- Предстои приемането на бюджета. Какви средства за местната власт ще отстоява "Възраждане"?

- Ако настояваш за средства за корумпирано управление, ставаш съучастник на корупцията. Аз не съм съучастник, но давам решения. Ще дам конкретен пример: От години варненци имат нужда от ремонт на важния Аспарухов мост.

Той обаче не се осъществява заради недобра комуникация между местната власт и Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Преди малко повече от месец по мое настояване и на съмишлениците ми от "Възраждане", АПИ изготви споразумителен протокол за съвместни действия за проектиране и ремонт на Аспарухов мост.

Успяхме да организираме среща между ключовите участници в местната власт, бившия министър на регионалното развитие и благоустройството и бившия председател на управителния съвет на АПИ. На тази среща протоколът беше връчен на кмета на Варна, подписан от страна на АПИ. Сега, за да стартира ремонтът, трябва да се подпише и от кмета. Ако кметът от ГЕРБ подпише протокола, аз ще настоявам да бъдат предвидени държавни средства за започване на тези дейности. Ще направя нужните действия, за да сформирам граждански екип от експерти, който да проведе наблюдение на изразходените средства, които ще получи общината.

- Кой модел на децентрализация на общините подкрепяте?

- От всички предложени мерки от Националното сдружение на общините може да се приложи финансовата децентрализация. Тя включва преотстъпване на общините на процент от данъка върху доходите на физическите лица и от постъпленията от корпоративния данък.

Тази мярка обаче не е добра за по-малките и по-бедни общини, тъй като се превръща в неефективна. В демографската програма на "Възраждане" има и други мерки, които предвиждат привличане на инвестиции, увеличение на работните места, конкурентно заплащане и данъчни облекчения за млади семейства и българи завърнали се от чужбина.

- Варна е един от най-скъпите градове в България, като доходите не съответстват на цените. Как това може да се промени? Какво предлага "Възраждане"?

- Тук може да се действа в две направления. Първо, справяне със спекулата с цените, създавана от големите вериги, които не допускат по-малките български производители до търговската мрежа. Задължително трябва да се осигури квота в тези вериги за качествена българска продукция.

Ние от „Възраждане“ предложихме в Народното събрание и още една мярка за борба със спекулата, да се обозначи на етикета цена на покупката от производителя и продажна цена, за да може всеки потребител да види с каква надценка купува продуктите, Разбира се, трябва да се работи и в посока увеличаване на доходите на варненци, което може да се случи с инвестиции, повече работни места и конкурентно заплащане.

- Специалист сте по промишлено и гражданско строителство. Какво в архитектурния облик на Варна трябва да се промени?

- В града трябва да има повече зелени площи и те да се опазват, защото Варна е един от малкото градове в България, който е със запазен зелен пояс в целия град. Прекомерното строителство в града и борбата на олигархичните кръгове около ГЕРБ, които се борят за най-апетитните терени, заплашва да унищожи тези зелени площи.

Ние ще работим, за да ги запазим. Има сгради, които са част от културно-историческото наследство и са оставени да се саморазрушават по различни причини. Има възможности както на общинско така и на частно ниво да се ползват европейски средства за възстановяването им. Ще работим и за насърчаване на ползването на велосипеди с цел намаляване на въглеродните емисии.

- Проблемът с паркирането е също толкова голям, колкото в столицата и останалите развити български градове. Как ще го решите?

- С изграждане на буферни паркинги и оптимизиране на градския транспорт за по-лесно придвижване на шофьорите, които са оставили автомобилите на тях.

Изграждането им е възможно, защото ние ще запазим всички общински терени, които управлението на ГЕРБ  по традиция се готви да продаде на безценица вероятно на приближени до него фирми.

- Програмата Ви предвижда строеж на детски ясли и детски градини. Това е едно от условията младите семейства да не напускат града. Откъде ще дойдат инвестиции?

- Започна новият програмен период, по който община Варна ще има възможност за усвояване на значителен размер европейски средства. Точно сега е моментът начело на общината да застане човек като мен, който има опит в тази област. С гордост ще призная, че в миналия програмен период община Бяла, Варненско,  чийто зам.-кмет бях, беше на челно място по ефективно усвояване на средства по европейски програми на глава от населението. Реализирани бяха множество проекти, по-значимите от които са Спортен комплекс Черноморец - Бяла, летен кино-театър, Археологически парк на нос Свети Атанас, музеи, детски градини, улици, площади и други. С ръководения от мен екип успяхме, защото всеки спечелен ресурс беше вложен по предназначение, честно, без корупция. Сега си представете какво мога да направя във Варна с потенциала, който има градът?

- Туризмът е водещ отрасъл за Варна. Но сякаш остава затворен само в летния сезон. Какво предвиждате за развитие на конгресен и културно-исторически туризъм?

- Във Варна може да се развият много различни видове туризъм през всичките четири сезона. С екипа ми готвим концепция за това, която ще бъде представена в хода на предизборната кампания.

- Варна е град с древно културно наследство. Варненският некропол и варненското злато са едни от най-големите гордости на страната ни, но все още не са се превърнали в нейна визитка. Какво ще направите, за да заеме културата Варна подобаващо място на картата на културно-историческото наследство на Европа?

- Всички изоставени и занемарени значими културно-исторически обекти ще бъдат реставрирани, експонирани и социализирани. Ще бъде реално проведен процес по дигитализация на културно-историческото наследство и по обучаване на нови кадри. Ще бъде договорено партньорство с други значими обекти в съседни страни и ще се работи активно за представянето на Варна като туристическа дестинация във всички сезони.

- Политическата битка за Варна винаги е била сред най-оспорваните. Кои партии смятате за свои най-сериозни опоненти и на какво ще заложите в надпреварата?

- Нямам конкуренция, аз мисля за Варна и за варненци, а опонентите мислят за постове, политически назначения и корупционни схеми, доказано от досегашното управление и периодично излизащи записи в общественото пространство. Сега обаче варненци имат възможност да преборят апатията и да си върнат града като ми дадат доверието си, което аз ще оправдая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай