Кошмар за българската армия! Бивш военен министър с тежки думи

Какво каза Ангел Найденов за проблемите на войската

Кошмар за българската армия! Бивш военен министър с тежки думи | StandartNews.com

Бивш военен министър нарисува доста лоша картина за състоянието на родната армия в момента.

Основният проблем на българските военни сили е недостигът на личен състав, каза в интервю за БНТ бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Той предупреди, че вдигането на заплатите в армията с 30% категорично не е достатъчно като стъпка.

"Трябват много други решения - социален пакет, свързани с професионалното им развитие, кариера и техните семейства. Да има инвестиции по отношение на жилищата на военнослужещите. В момента има огромен недостиг на жилища за кадровите военнослужещи.

Инвестиции по отношение на условията на военната служба. В казармените райони не са правени инвестиции от години. Би трябвало да има промени, свързани с нормативната уредба за професионалната военна кариера, да има сравнителна предсказуемост за реализация на военнослужещите", изброи Ангел Найденов.

"Дори да имате пари и техника, когато нямате хора, всичко остава решение на хартия. Некомплектът вече се увеличава и надхвърля тези 20%, които сме свикнали да посочваме в последните години. В момента е 21,8%. Има военни формирования, където няма офицери.

Недостигът на офицери надхвърля 26%, на войници е близо 28%. Някои формирования са с недостиг от порядъка на над 40%. Според програмата за развитие на отбранителните способности на България, числеността на военните сили трябва да бъде не по-малко от 43 000.

Има вариант да сме под тях. Недостигът за българската армия надхвърля 5 000 човека", алармира бившият министър на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай