Контрера към ЦИК: Български гражданин ли е Зографски от листата за СОС на ПП-ДБ (Спаси София)

Той е син на антибългарски политик от РС Македония

Контрера към ЦИК: Български гражданин ли е Зографски от листата за СОС на ПП-ДБ (Спаси София) | StandartNews.com

Карлос Контрера внесе сигнал в Централната избирателна комисия с искане да се направи проверка дали кандидатът в листата за общински съветници в София на ПП-ДБ (Спаси София) под номер 8 в листата – Андрей Зографски има българско гражданство. Той е от РС Македония.

По стечение на обстоятелствата ми е известно, че лицето Зографски е син на политик от Р Северна Македония – лицето Солза Горчева, която е добре известна с антибългарските си коментари, включително изказвания от типа, че българите са „фашистки окупатор“. Самата тя претендира за признаване на македонско малцинство в България и прочие. От политическите изяви на политика Солза Горчева, от публичните ѝ изказвания, включително по медии, става ясно, че тя е изразител на антибългарски настроения и се има за етническа македонка. Самата тя не притежава българско гражданство, изнася факти Контрера.

За хората, които добре познават дейността на неговата майка в РС Македония и са запознати и с неговата биография, има сериозни съмнения, че Зографски има българско гражданство или гражданство в друга държава членка на ЕС.

Именно поради тези обстоятелства имам основателни съмнения, че регистрираният под номер 8 кандидат в листата с общински съветници на МK „Продължаваме промяната - Демократична България“ (Спаси София) съгласно Р 466-МИ/26.09.2023 г. на ОИК - Столична община не отговаря на изискванията на чл. 397 от Изборния кодекс, пише още в сигнала до ЦИК.

Карлос Контрера настоява за спешна проверка от страна на изборния орган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай