Консултациите за вота пред провал (ОБЗОР)

Датата за избори отново изправи партиите на нокти

Консултациите за вота пред провал (ОБЗОР) | StandartNews.com

Борисов и Станишев се прибираха в полунощ от Брюксел

Политическите консултации на парламентарно представените партии, насрочени за петък от 12 часа в зала "Запад" на Народното събрание, са пред провал. Това признаха неофициално в четвъртък пред "Стандарт" ключови източници от БСП, ГЕРБ и ДПС. Причината е, че дори неофициалните сондажи между партийните централи не са успели да фиксират поне датата за предсрочните парламентарни избори.

До късния следобед от ГЕРБ и БСП очакваха знак от Брюксел, че лидерите им Бойко Борисов и Сергей Станишев са провели разговор в паузите между срещите на ЕНП и ПЕС. Според неофициалната информация двамата трябваше да кацнат на летище София заедно с полет от Брюксел в полунощ. От два дни обаче Борисов настоява за дата за предсрочни избори на 14 септември. "Абсурд е да провалим първия учебен ден на децата", скочиха от БСП и ДПС. Следващата дата, която ГЕРБ могат да подкрепят, е евентуално 21 септември. Но така отново се излиза от времевата рамка, зададена от президента Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС, а именно 28 септември -12 октомври. Точно държавният глава предупреди в четвъртък партиите да спазват обещанията си. ДПС са по-склонни за предсрочен вот на 28 септември. Тъй като на 5 октомври е мюсюлманският празник Курбан Байрям и не е приемливо на религиозен празник да има избори. От БСП се приближават повече до датата 12 октомври. "За избори в края на септември ще трябва да откриваме кампанията на плажа през август", коментираха от "Позитано" 20.

"Ситуацията е ненормална - парламентът не може по процедура да се саморазпусне, но може да не работи, ако продължи да няма кворум. Така не може да се насрочат и предсрочни избори. ДПС е готово на компромиси само и само да излезем от този хаос", каза в четвъртък зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов. При провал на консултациите "влизаме в една твърде странна процедурна ситуация - парламентът може да не работи поради липса на кворум неопределено време и да съществува като легален орган".

"Повече от ясно е, че този парламент в това състояние не може повече да работи и алтернативата предсрочни парламентарни избори без отлагане, по най-бързия начин е най-полезното за България", заяви шефът на ПГ на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов.

При евентуален провал на консултациите днес от БСП имат готовност да предложат нова дата следващата седмица. Със сигурност се знае, че лидерът на "Атака" няма да присъства в петък на срещата в зала "Запад", тъй като е в Москва. На консултациите обаче ще бъдат лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС - Бойко Борисов, Сергей Станишев и Лютви Местан. Политическите централи са излъчили и до 5 представители от партия. Освен консенсус за предсрочните избори в поканата на Станишев към останалите лидери бяха изброени още неотложните задачи на парламента преди разпускането му, на служебния кабинет и фигурата на българския еврокомисар, който трябва да бъде номиниран за новия състав на ЕК.

Заради обиди от Манолова опозицията поряза Сергей с кворума

Борисов се скара на депутатите си от Брюксел

Депутатите от ГЕРБ се вбесиха от изказване на Мая Манолова срещу Бойко Борисов, отказаха да влязат в пленарна зала. И не осигуриха кворум за освобождаването на Сергей Станишев, който стана евродепутат. Ден по-рано Бойко Борисов каза, че хората му ще се регистрират в зала, за да се гласува оставката на соцлидера. Минути преди началото на пленарния ден обаче ГЕРБерите се събраха на извънредна група, след което заявиха, че са изключително обидени от изявления на Манолова в сутрешния блок на bTV. "Сергей Станишев разговаря на едно ниво и от една позиция с началниците на Бойко Борисов. Ако Борисов е отишъл на фотосесия в Брюксел, за да го потупат по рамото, Станишев ще участва във вземането на важни решения на ниво ЕС", заяви тя в национален ефир.

"Групата категорично възропта след публичните изяви, които по един недопустим, охулващ, на моменти осмиващ начин се гаврят с ГЕРБ, с нашия председател", заяви зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева и поиска извинение. "Българският парламент не е детска градина да си играем на извинения. Очевидно Борисов не може да ръководи своята група, защото той беше бламиран", отговори новият председател на червените в НС Атанас Мерджанов.

"Депутатите от ГЕРБ не осигуриха кворум, защото са обидени на личните нападки спрямо мен. Скарах им се. Утре (б.р. днес) ще осигурят кворум, за да може Станишев да бъде освободен и да отиде в Брюксел", заяви от Белгия пред ПИК Бойко Борисов. И допълни: "Ние търсим всички начини, за да осигурим плавен преход към стабилност, а те си служат с лични нападки".

"Прав е Мерджанов, че парламентарни групи и партии трудно се управляват от Брюксел. Един ден ме няма в София и парламентарната група не ме слуша", коментира още Борисов пред Фокус.

Соцлидерът пък обвини ГЕРБ в дискредитация на парламентаризма, като обясни, че не се притеснява от процедурното забавяне на освобождаването му.

Сигнал за бомба стресна парламента

Сигнал за бомба стресна служителите в сградата на парламента на жълтите павета за няколко часа. Мъжки глас се е обадил в 16,15 ч на тел. 112 и е съобщил за поставено взривно устройство. Екипите на полицията претърсиха за около два часа сградата на паветата и, след като не намериха взривно устройство, се отправиха към бившия Партиен дом. Около 19 ч. стана ясно, че и там сигналът е бил фалшив. Служителите, които са били на работните си места, не са напускали сградата, научи "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай