Константин Пенчев става конституционен съдия

Константин Пенчев става конституционен съдия | StandartNews.com

Досегашният национален омбудсман Константин Пенчев със сигурност става конституционен съдия. Това съобщи БГНЕС, като се позова на източници от управляващо мнозинство. За издигането на Пенчев се заговори още през юли след като той не бе подкрепен за втори мандат като омбудсман.

От октомври поста на държавен защитник на гражданските права ще се заеме от Мая Манолова. В началото на седмицата Пенчев дори обсъждал бъдещата си кариера с действащи конституционни съдии. След броени седмици изтичат мандатите на четирима конституционни съдии – Димитър Токушев, Пламен Киров, Благовест Пунев и Красен Стойчев.

Номинирането на Константин Пенчев, който е бивш председател на Върховния административен съд, най-вероятно ще е за сметка на един от двамата бъдещи конституционни съдии, които има право да излъчи президентът Росен Плевнелиев. Преди повече от месец стана ясно, че бившият премиер и настоящ адвокат Филип Димитров и юридическият секретар на държавния глава и преподавател по право доц. Кристиан Таков са фаворитите на Плевнелиев. В сряда стана ясно, че до 18 септември ще са ясни имената на номинираните за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай