Кои са новите лидери на ДПС

Кои са новите лидери на ДПС | StandartNews.com

Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза ще поемат временно поста на Лютви Местан след историческото му изключване от партията днес.

Те ще изпълняват правомощията на председател на ДПС, на Централния съвет на ДСП, На Централно оперативно бюро и на парламентарна група.

Рушен Риза

Рушен Риза е роден през 1968 г. в с. Николаевка, община Суворово, Област Варна. Член е на ДПС от създаването на партията. Бил е началник на кабинета на бившия земеделски министър Мехмед Дикме и за кратко на наследника му Нихат Кабил. По професия е икономист. През май 2005 г. три месеца преди края на мандата на кабинета Сакскобургготски е направен избор на членове на Комисията за установяване имущество, придобито от престъпна дейност, в която Рушен Риза е избран от квотата на Народното събрание. На този пост остава до 14 октомври 2009 г. На парламентарните избори през лятото на 2009 г. е кандидат за народен представител в 41-о Народно събрание в 3-МИР Варна и в 8-МИР-Добрич, издигнат от ДПС. Движението вкарва двама депутати от Добричкия многомандатен район. Рушен Риза, който е втори в листата, става депутат с решение на Конституционния съд на мястото на Бюрхан Абазов, но по-късно пак с решение на Конституционния съд ДПС загуби този мандат.

От януари 2010 г. Рушен Риза е заместник-председателят на ДПС с ресор организационна дейност. Той пое поста от Касим Дал, който бе изключен от движението.

На предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. той е кандидат от ДПС в 8-МИР Добрич и влиза в парламента. В 42-то Народно събрание е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

На предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 г. за 43-то Народно събрание той е водач на листата на ДПС в 8-МИР Добрич и е избран за народен представител в 43-но Народно събрание. В него е член на Комисията по отбраната.

Мустафа Карадайъ

Роден е на 08.05.1970г. в село Борино, община Борино, област Смолян. Женен, с две деца. Завършва висшето си образование в УНСС. По професия е икономист, владее два езика – английски и турски. От 1996г. до 2002г. е служител в Централата на ДПС. От 1996-та до 2001-ва година е преподавател по „Информатика" в НБУ. От 2002г. до 2010г. е зам.-изпълнителен директор на Агенция за следприватизационен контрол. Секретар на ЦИК за ИПВР- 01 г., МИ-03г., ИПВР- 06г., ИЧЕП- 07г., МИ-07г., ИЧЕП- 09г., ИНП -09г. и член за ИНП-05г.

Учредител на Академичното дружество на ДПС в гр.София и член на ДПС от месец май 1991г. Учредител на младежката организация на ДПС и неин председател за първите два мандата (1998-2003).
От 2010 г. до момента е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС.

Четин Казак

Роден е на 29.07.1972 г. в Търговище. По професия е юрист, владее 4 езика – английски, руски, турски, френски. Женен е.Със стипендия на френското правителство следва международно право в Бургундския университет, Дижон с брат си близнак Метин. След завръщането си в България карат стаж в Президентството. Работят известно време в частни фирми. От 2000 г. до май 2001 г. е работил като юрист в Дирекция „Европейска интеграция и отношения с международните финансови институции" към Министерския съвет. Освен в 43-то Народно събрание, участва и в 39. 40, 41, 42 НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай