Кого ще подкрепи ДБ? Говори Симидчиев

Според него в правителството трябва да има по-малко политика и повече експертност

Кого ще подкрепи ДБ? Говори Симидчиев | StandartNews.com

"Надявам се на разум и диалогичност. Това, което предложихме, е да имаме ключови точки, по които да движим държавата в рамките на една година, докато преминат основната част от кризите и това решение да се вземе в парламента. На базата на това колко хора са гласували за определените точки, да стане програмата на правителството. Самото правителство ще бъде от хората, които бяха в коалицията досега", заяви депутатът от "Демократична България" и пулмолог д-р Александър Симидчиев в "Денят ON AIR".

Според него в правителството трябва да има по-малко политика и повече експертност. Той каза, че предстои да се види дали парламентът може да се обедини около важни за нацията приоритети и да се изберат хора, които да ги преследват и да се контролират на парламентарен контрол. 

"Подкрепата не е за ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" или на някой друг, а за национално отговорни каузи. Има смисъл да предложим работещи политики, които да ни прекарат през този период на няколко кризи, които едновременно влизат в страната и нарушават всички аспекти на нашия обществен живот", обясни д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът заяви, че няма да подкрепят БСП или ГЕРБ, а ще подкрепят отговорни решения за бъдещето на нацията. Той добави, че в момента има толкова много кризи, че всяко едно деление реално обслужва кризите да се дестабилизират в още по-голяма степен.

"Проблемът не е в говоренето. Проблемът е след като се говори, решенията, които се взимат и как те се транслират в политическа власт. Властта трябва да се упражнява справедливо, прозрачно - нещо, което досега не видяхме. Искаме да имаме устойчива, справедлива и прозрачна власт и всеки един, който погледне отвън, да види защо се взима дадено решение", коментира д-р Симидчиев. 

По думите му имената на експертен кабинет ще произтекат от това какво трябва да се свърши - ако се съгласят върху ярки политически, икономически, социални и здравни приоритети, хората, които могат да ги реализират, не са толкова много в държавата.

Д-р Симидчиев посочи, че постът на министър на здравеопазването е най-ветровитият в държавата. Гостът смята, че проблемът с Министерството на здравеопазването е системен, свързан с политиките около него. Според него здравна реформа се прави с ясна визия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай