Когато Байдън срещна Радев

Десни и социалисти си харесаха приказката: Добрият, лошият и злият

Когато Байдън срещна Радев | StandartNews.com
  • Беше време, когато Кирил Петков тупаше до гърба американския президент
  • Десни и социалисти си харесаха приказката: Добрият, лошият и злият

Точно преди 3 месеца президентът Румен Радев стоеше умислен най-вляво в редицата от държавни глави, събрали се на извънредната среща на НАТО в Брюксел, за да обявят общата стратегия на Алианса срещу Русия в началото на войната в Украйна.

Дали се е видял насаме с американския президент и какво са си казали така и не стана ясно, защото малко по-късно цялото медийно пространство бе запълнено от друга снимка на Джо Байдън с български привкус, направена наблизо до централата на НАТО - в сградата на ЕС.

Фотото, на което младият премиер Кирил Петков с холивудска усмивка дружески потупва по рамото американския президент, беше светкавично разпространено от пресцентъра на Министерски съвет, а с него бе прикачен и текст от премиера:       

"Корупцията е един от инструментите за влияние на Путин в България. Турски поток е добър пример - корупция, джипове на Аркад, три милиарда от нашите пари, изхарчени за чужда тръба! Това беше част от дискусията ни с президента Байдън тази вечер".

7 секунди слава

Дни наред тази снимка не слизаше от постовете и на ликуващите фенове на Петков, и на присмиващите му се противници, които вкараха в битката най-добрите експерти, за да докажат, че за 7-те секунди, в които Байдън дори си е обърнал главата на другата страна, този разговор е абсурдно да бъде проведен.

В крайна сметка националната ни гордост остана ненакърнена, след като Белият дом не пусна опровержение на думите на Петков. Когато обаче премиерът реши да повтори фриволните си интерпретации след срещата с вицепрезидента Камала Харис месец по-късно, раздразнението от Вашингтон не закъсня. Факт е, че оттогава в страната на демокрацията успя да стъпи само Даниел Лорер. А на току що отминалата нова среща на върха в НАТО, проведена в Мадрид, Радев бе в центъра на общата протоколна снимка, отдясно на американския президент.

Какво ни чака след като Байдън срещна Радев, се питат всички, които се опитват да повдигнат завесата на неизвестното бъдеще, заседнало в поредното политическо благо у нас.

Разтурената завера

Докато в Испания президентът Радев правеше маратон от срещи в опит да тушира напрежението от създалата се политическата криза у нас, в София Кирил Петков гръмна поредната бомба, която отекна от Москва до Мадрид. Изгонването на 70 руски дипломата може е било екзотична покана на Петков за среща с Байдън, но засега тя предизвика само стиснати устни на Радев, разтурена управленската завера с БСП и шокиращи подробности за взаимоотношенията на отиващата си власт със службите, изнесени лично от шефа на ДАНС. И, разбира се, ехидната усмивка на посланик Митрофанова, с която обяви, че няма проблем нито да има нов шофьор, нито друг готвач.

Дали президентът ще свика КСНС за националната сигурност, доколкото деянието на Петков ще бъде вкарано в графата "заплаха", е твърде рано да се каже. Сигурно е само, че влязохме в политически сезон на новата промяна, посоката на която ще определя Радев, а не Петков.

Това е и причината откакто падна кабинетът, десните и социалистите да ваят страховития образ на президента.

Натиск за мандати

ПП плашат как той ще завие изтребителя на България рязко на изток, социалистите го пришиват към ГЕРБ и ДПС. Стигна се дотам дясната ръка на Нинова - Калоян Методиев, да обяви, че Радев е свалил и Борисов, и Петков, само за да управлява негово служебно правителство.

Натискът им върху президента ще се засилва, ако ПП не успее с първия мандат, за да го принуждават да даде третия на БСП или ДБ.

А когато служебният кабинет дойде, ще си правят на гърба му предизборната си програма. Така както направиха и миналото лято, но с нова опорка, в която вече участват трима герои. Добрият - Петков или Василев, лошият -  Борисов или Пеевски, и злият - президентът.

Докато те си живеят в измисления свят на приказките, за Радев идва приземяването - в грозната действителност, където няма нито праг на инфлацията, нито спирачка на обедняването, нито компенсации за бизнеса. Има само чудовищно разделено общество, срещу което той винаги се е противопоставял. Е, дойде време да покаже дали може да обединява. Както е казал народът: Внимавай какво си пожелаваш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай