Кога ще избираме парламент? Препоръката на ЦИК

За избори 2 в 1 са нужни още 2000 машини

Кога ще избираме парламент? Препоръката на ЦИК | StandartNews.com

По-добре вот 2 в 1, отколкото избори по-отделно. Тази препоръка даде в интервю за БНР говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя обаче поясни,че ако се стигне до избори 2 в1, то е добре те да са на първия тур с президентските - на 14-ти ноември, отколкото при евентуален балотаж на 21 ноември. Причината - така ще има възможност спокойно да се настроят машините. Иначе ще имат само една седмица, което би създало трудности, а при балотаж ще трябва да изчакат да излязат и резултатите.

Матева посочи, че при провеждане на изборите за Народно събрание и за президент по отделно, би било добре да има поне две седмици между единия и другия вид избор. "Трябва да се пренастрои софтуерът, смарткартите отново се параметризират. Това е технологично време, което е необходимо", каза експертът.

"Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо. Ще се наложи обаче да се купят още машини за гласуване и ЦИК обсъжда това", каза още Матева.

Още около 2000 машини ще са достатъчни, за да се организират и проведат спокойно изборите за парламент и за президент в един ден.

При вот 2 в 1 партиите, издигнали кандидат за президент, ще са с еднакви номера в бюлетините. Причината - водещ според ИК е жребият за президент. Хартиените бюлетини пък ще трябва да бъдат с различен цвят на защити на гърба, за да се различават външно. Неудобството за партиите е,че трябва да провеждат едновременно кампания. Според нея машините трябва да пускат две отделни разписки , така че избирателят да може да реши за който от двата вида вот иска да гласува.

ЦИК е готова с хронограмата за вота за президент, но изчаква с нейното гласуване, за да стане ясно кога ще са и изборите за парламент. Ако се стигне до избори 2 в 1, искат хронограмата да е една, както и  голяма част от изборните книжа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай