Кога е капанът? Асен Василев горещо за инфлацията

През септември ще има онтовори на много въпроси

Кога е капанът? Асен Василев горещо за инфлацията | StandartNews.com

През септември ще видим дали ще има по-високи нива на инфлацията, заяви финансовият министър Асен Василев в bTV Новините.

По думите му антикризисните мерки не са проинфлационни:

„Те биха били, ако бюджетния дефицит растеше, тъй като това означава, че ще наливаме повече средства в икономиката, създавайки по голям дефицит това, което ние правим, е допълнителните приходи, които се очакват, да се връщат обратно в икономиката и при най-уязвимите групи целево. Така че от тази гледна точка не би следвало да създадат допълнителна инфлация“.

„Всъщност голямата въпросителна пред инфлацията в момента, ние ако погледнем април месец детайлно, то тя не идва вече толкова от енергийни продукти, идва от храни, от транспорта, облекла и обувки. Всъщност остава последно строителната инфлация да влезе в икономиката и можем да стигнем до по високи нива.

Това ще го знаем чак септември по две причини: първата, трябва да видим какво ще стане с цените на храните, защото в момента има недостиг огромен - Индия затвори износа на зърно, има голямо количество зърно в Украйна, което не е ясно дали ще успее да стигне до международните пазари.

Цените на торовете се вдигнаха драматично, което оскъпява, съответно цялата продукция цените на зърното влизат съответно и в месото, разбира се – пилета, прасета, всичко това се храни с фураж до голяма степен и няма как това да не се отрази. Около 20% е увеличението на хранителната кошница към момента, а през лятото не очакваме някакви драматични движения.

Въпросът е какво ще се случи есента“, каза Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай