Коалицията на Мая пред разпад

Гони адв. Хаджигенов, той пък я напада

Коалицията на Мая пред разпад | StandartNews.com

Едно изказване на адв. Николай Хаджигенов взриви новата коалиция на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!" и показа, че разпадът й е въпрос на време.Генов скандализира Манолова, заявявайки пред БНТ, че трябва да се направят всякакви компромиси, включително с БСП и ако трябва – с ДПС, за да се довърши "ламята ГЕРБ". За Генов предсрочните избори не са вариант, защото може да върнат в парламента патриотите и да вкарат партията на Васил Божков. Нямало и гаранции, че ГЕРБ няма "възкръсне".

"Харесва ли ни или не, гласовете на БСП ни трябват и без тях не можем да направим нищо", каза Хаджигенов. Запитан дали "Изправи се!" биха взели и гласовете на ДПС, Хаджигенов каза пред БНТ: "Как няма да ги вземем - парламентарна република. Трябва да оставим емоцията настрани".Хаджигенов допълни, че не би спрял и подкрепа от ГЕРБ и това ще помогне за "ликвидирането" на партията.

"Изразеното от г-н Хаджигенов е негово лично и по никакъв начин не ангажира коалицията "Изправи се! Мутри вън". Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме подкрепа, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС. В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, с ДПС и с БСП в пазарлъци за правителство не влизаме", отговори Манолова, която заедно с Татяна Дончева спешно свика брифинг именно заради думите му за ДПС.

Манолова каза, че предстои парламентарната група на коалицията да си избере ръководство и говорители, които ще изразяват общото мнение.

Хаджигенов се предложи и за министър, което особено подразни Манолова. "Всъщност не е задължително г-н Хаджигенов да е част от тази парламентарна група. Особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС".Манолова се разпореди, че всеки от коалицията й, който си позволи да влиза в договорки за постове, ще бъде изгонен от парламентарната група.

Думите й вбесиха Хаджигенов и той й отговори чрез "Фокус": "Манолова и Дончева очевидно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, както обикновено. Те говорят едно, а правят друго. Иначе казано – заради някакви техни мнения, те са готови да излъжат избирателите, казвайки им, че можем да не вземем гласовете на ДПС. Аз, ако съм на ДПС и ГЕРБ, бих подкрепил всяко едно правителство на малцинството. Искам да видя как Манолова или Дончева или който и да било, няма да им вземе гласовете. Това в правния мир изобщо не е възможно. На вратата на Народното събрание няма да пуснат депутатите на ГЕРБ и ДПС? Това е смешно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай