Кметовете контра на Радев

Бранят данъка за старите коли, искат среща с президента

Кметовете контра на Радев | StandartNews.com

Кметовете искат запазване на по-високия данък за старите коли. Те настояват за среща с президента Румен Радев, за да му обяснят защо се е стигнало до вдигането на налога. Това съобщи на брифинг председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов. Така той и колегите му от страната отговориха на наложеното от Радев по-рано днес вето върху високите данъци за старите автомобили.

„Това, което в последно време забелязваме, е, че действително се манипулира с данъка на автомобилите, като още през 2015 г. общото събрание на НСОРБ гласува Законът за местни данъци и такси да бъде изцяло нов. Бих казал, че с добрата комуникация с правителството в последните години успяхме да променим някои неща в закона, като едно от тях беше за данъка на автомобилите. Като тук мога да вмъкна, че това е една от мерките, които ЕС прилага най-вече за чистотата на въздуха. С тази мярка не се вдига толкова драстично данъка на автомобилите - това ще стане с от 5 до 10 лв. на година. И в крайна сметка с тези 55 ст., които се получават, подпомагаме въздуха да бъде по-чист в нашите общини“, заяви Панов.  Той подчерта, че, за да се стигне до тези промени, НСОРБ е потърсило становища от всички български общини. Панов посочи още, че общинските съвети трябва да определят данъка в диапазони, съгласно закона, като до 31 януари те трябва да излязат с предложения и решения как да бъде променен този данък.

„Искам да препоръчам на колегите от общините да разработят няколко варианта и да покажат на гражданите как този данък ще бъде увеличен. А президентът е добре да изслуша НСОРБ, за да обясним по какъв начин се е стигнало до тази промяна в Закона за местните данъци и такси в частта данък върху автомобили. Защото тя няма да засегне толкова хората, които имат стари автомобили – таксата ще бъде минимална. В НСОРБ винаги сме се стремели всички промени да стават поетапно, за да дишаме по-чист въздух. Надяваме се президентът да определи дата за среща, за да му обясним с цифри промените“, коментира инж. Панов.

Справедливо е, който замърсява повече, да плаща повече и не бива на гребена на популизма да се връщаме назад, каза от своя страна кметът на Стара Загора Живко Тодоров по повод ветото на президента Румен Радев. „Превърнали сме се в гробницата на Европа за стари автомобили", заяви още Тодоров. И сподели, че София е пренаселена и му трябвал един час, за да стигне до центъра. „В кой друг голям европейски град е така?", попита Тодоров. И призова: "Нека всички институции в държавата да се държат по-адекватно и логично, защото тази промяна е промяна на бъдещето. Ако искаме да имаме по-добри условия за живот на децата в градовете, ние трябва да им ги осигурим“.

Обръщаме се към мнозинството в парламента да не се огъва под натиск и да приеме промените в закона за данъка на автомобилите, заяви кметът на Карлово и член на УС на НСОРБ д-р Емил Кабаиванов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай