Кметът на София: Няма бюджет, няма нови детски градини

Все още търсят решение на положението

Кметът на София: Няма бюджет, няма нови детски градини | StandartNews.com

Бюджетът за София е рекорден - 2,576 млрд. лева. В тази сума не се включват 100-те милиона по проекти от държавния бюджет. Предали сме 109 проекта, които ще позволят на районните кметове да имат повече власт и да правят нужните неща за гражданите. Това заяви пред журналисти столичният кмет Васил Терзиев, предават Nova. 

Градоначалникът обаче каза, че ако продължи блокадата в Столичният общински съвет, който след седем опита не успя да си избере председател, този рекорден бюджет също ще трябва да почака.

„Бюджетът на Столичната община за 2024 г. отговаря пряко на нуждите на гражданите и техните проблеми. Заложили сме строителство на детски градини и подобряване на инфраструктурата. Заделили сме повече средства за чистота и озеленяване, увеличили сме средствата и за отчуждаване на имоти, попадащи на територия на паркове”, добави Иван Василев, зам.-кмет на София по финанси и здравеопазване.

По думите му повече ще бъдат и средствата за дигиталната трансформация. „Важно е услугите на Столичната община да бъдат достъпни за гражданите и бизнеса и хората да не губят време в чакане на опашки”, изтъкна Василев.

Той каза още, че са заделени 5,3 млн. лева за граждански бюджети, които ще отидат право при гражданите и те ще решат как да ги разходят.

„Продължаваме да търсим всякакви формули за намиране на решение на текущото положение. Много неща зависят от това да имаме функционален общински съвет”, посочи Терзиев.

„Това, което мога да кажа, е, че все повече всички вървят към сближаване около идеята, че това трябва да го решим в следващите дни”, допълни кметът. По думите му политическото позициониране трябва да мине на втори план.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай