Голям майтап. Война в СОС заради 63 стотинки заплата

Скандалът стигна чак до кабинета на премиера

Голям майтап. Война в СОС заради 63 стотинки заплата | StandartNews.com

Голям майтап тече в новия Столичен общински съвет. Причината е 63 стотинки заплата. Оказа се, че идеята на новия кмет Васил Терзиев за се откаже от месечното си възнаграждение и да получава символичния 1 лев като дарява останалото за каузи, вбеси новите съветници. 

ВИЖ ОЩЕ: Денков и Терзиев със съдбовна среща. Нещо страшно става със СОС след 3 месеца

Ако Васил Терзиев изпълни заявката си да получава месечна заплата от 1 лев, това означава, че общинските съветници в София ще получават месечно възнаграждение от 0.63 лв., скочи Димитър Вучев от ГЕРБ. Той припомни, че според Закона за местното самоуправление и местната администрация размерът на възнаграждението на председателя на общинския съвет не може да надвишава 90% от това на кмета на общината, а общинските съветници пък не може да взимат повече от 70% от брутната работна заплата на председателя за съответния месец.

"И сега само си го представете - една цяла институция, в която всички избрани политици взимат месечни заплати от съответно 1 лв (кмет), 0,90 лв (председател на общински съвет) и 0,63 лв (общински съветници), пише Вучев във Фейсбук.

"Ако кметът на града е милионер, който няма нужда "да се възползва от публична дейност", такава ли е ситуацията с хората от екипа му? Мислите ли, че при заплата от 0,63 лв нито един общински съветник не би се изкушил да потърси, така да го наречем, допълнително материално стимулиране? Ще пазим ли всички ние, 61 съветници, интересите на гражданите на Столична община, както се заклехме дружно при първата сесия?", пише още общинският съветник.

Той смята, че заявката на новия столичен кмет за заплата от левче е популизъм.

"Чухме го няколко пъти от него в кампанията. Тогава можеше да се приеме както за малка щипка популизъм, така и за непознаване на законовата уредба. Но, хайде, да не сме повече католици от Папата", призова Димитър Вучев.

Паричният скандал влезе като тема и на срещата на Терзиев с премиера Николай Денков днес. 

"Сами разбирате, че заплатите на общинските съветници зависят от заплата на кмета. От заплата, която се полага на кмета, ще взема 1 лев, а другото ще го даря. Няма как да привлечем качествени хора, които да работят за 70-80 стотинки", заяви той. С което даде да се разбере, че няма да намалява административно и на хартия заплатата си на 1 лев. 
 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай