Клисарова няма как да се намеси в студентската окупация

Клисарова няма как да се намеси в студентската окупация | StandartNews.com

София. С оглед на университетската автономия, образователното министерство няма как пряко да се намеси при така създалата се ситуация в Софийския университет стана ясно от изказване на обазователия минстър Анелия Клисарова днес.

„Това е решение на Ректорския съвет на университета, трябва да се организират така нещата, че учебния процес да не прекъсва. Тези, които искат да учат, трябва да получават своите знания". Това заяви министър Клисарова по повод студентската окупация на университетите в България.

„Студентите са млади хора, образовани и трябва да изразяват своята гражданска позиция, а как да стане това е право на избор, но не бива да се нарушават правата и на другите, които имат друга гражданска позиция, това е демокрацията", подчерта министърът.

Министърът коментира и проблема с децата на бежанците у нас, които трябва да се обучават. Тя обясни, че около 140 деца на бежанци ще преминат 6-месечен курс по български език, след което трябва да се интегрират в българските училища.

През следващата година министерството ще реализира четири основни политики. Едната е насочена към професионалното образование, втората към оптимизиране на средното образование, намаляване на броя на отпадналите ученици и повишаване на грамотността на децата.

Анелия Клисарова бе на визита днес в Шумен, където се срещна с представители на местната власт, учители и директори на училища и ръководството на Шуменския университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай