Кирилов: Изпълнили сме правните изисквания на ЕС

Изпълнението е по независимост на съдебната система, правна рамка и организирана престъпност

Кирилов: Изпълнили сме правните изисквания на ЕС | StandartNews.com

Страната ни е изпълнила изискванията по механизма за сътрудничество и оценка по показателите за независимост на съдебната система, правната рамка и организираната престъпност. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Данаил Кирилов в отговор на въпрос на депутата от БСП Крум Зарков.

Кирилов допълни, че във връзка с показателите, засягащи продължаването на съдебната реформа, борбата с корупцията на високо и местно ниво, и по границата, Европейската комисия счита, че е постигнат значителен напредък. "Препоръките са близо до изпълнение“, подчерта той.

По думите му правителството продължава и с необратими темпове да изпълнява своите задължения, свързани с показателите на механизма за сътрудничество и оценка, като поддържа активна комуникация с ЕК. "Дадена е висока положителна оценка по отношение на работата на правителството, Народното събрание и пряко ангажираните институции в следните направления: по изготвяне на цялостната правна рамка за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, както и съпътстващите действия по отношение законодателството, така и във връзка с гладкото сливане на отделни структури в новата комисия и провеждането на прозрачна процедура за избор на ръководство; изготвяне на промени в НПК и НК с цел подобряване противодействието на организираната престъпност и корупцията; по установената практика на правителството по отношение на публикуването на регулярни доклади за изпълнението на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система от страна на Министерството на правосъдието; ключовата роля на ВСС относно защитата на независимостта на съдебната власт и приетите в тази насока стандарти; по действията на прокуратурата за оптимизиране на районните структури; по предприетите мерки за регулиране натовареността на големите съдилища, които вече дават резултат. Оценена е съществената роля на Националния съвет по антикорупционни политики като основен форум за цялостен мониторинг и оценка на изпълнението на националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията. Реализираните промени в Закона за администрацията, насочени към засилване ролята на инспекторатите в държавната администрация и предотвратяването на корупционни практики в областта на обществените поръчки също получиха висока оценка“, изтъкна Кирилов.

Министърът отчете, че през миналата седмица в Люксембург се е провел Съвет по правосъдие и вътрешни работи, където е имал възможността да проведе среща с комисаря по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете. „В хода на разговорите ни бе отбелязано отличното сътрудничество и активната роля на България по актуалните досиета. Потвърдих твърдата ангажираност на правителството за изпълнение в кратък срок на оставащите мерки и препоръки от механизма и запознах комисаря с текущите законодателни предложения, свързани с отговорността тримата висши ръководители в съдебната система“, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай