Понеделник,

Кирилов без кандидат за гл. прокурор, под условие

От: Редактори, кадър бТВ -
A
A
A

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов за пореден път обяви, че няма да издигне свой кандидат за главен прокурор. Той обаче би направил това само ако има кандидат с широка гражданска подкрепа или ако президентът възрази срещу Иван Гешев и посочи кандидат, заяви той в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Цялата прокурорска колегия издигна кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор вчера.

В исторически план министър на правосъдието никога не е номинирал главен прокурор, не смятам да бъда иноватор, добави той. Кандидатурата на Иван Гешев се ползва с масова, широка подкрепа. Към този момент няма да издигам кандидат за главен прокурор, подчерта Данаил Кирилов.

"Дори един кандидат може да не бъде подкрепен, може да възникне противопоставяне между съдийската и прокурорска колегия. Не очаквам това да се случи, не бих искал да участвам в поляризация или подстрекаване към подобна", добави още Кирилов.

Той добави, че може и да внесе своя кандидатура, но само ако президентът и граждани възразят срещу Гешев. Правосъдният министър обясни, че има още две заседания, в които може да се номинират кандидати. Но освен възражения, трябва да се посочи кандидатура, обясни Кирилов.

По повод ветото на президента върху ратификацията на договорите за F-16 той не се съмнява, че сделката за американските изтребители ще се ратифицира.

Утре се свиква извънредно заседание на Комисията по отбрана, а в петък се очаква точката със самолетите да влезе като първа в дневния ред на депутатите.

Не очаквам да има промяна при гласуването в НС, но се налага пределна организация на парламентарните групи, които подкрепяме ратификацията на този закон и завършване на договора, обясни Кирилов.

"Трябва да имаме пределна преддоговорна и договорна добросъвестност и действително в рамките на ангажимента, който сме поели в тези преговори, да завършим тази процедура и да бъде сключена сделката окончателно", заяви още правосъдният министър.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички