Кирил Петков: Свърши времето на недосегаемите

Смятам, че ДАНС си свърши работата с проверката срещу Цацаров, каза премиерът

Кирил Петков: Свърши времето на недосегаемите | StandartNews.com

Правилата трябва да се спазват. Така премиерът Кирил Петков коментира в интервю пред БТВ карантиниарнето на властта след като председателят на парламента Никола Минчев даде положителна проба за ковид.

.Според Петков това е отговорното поведение. По думите му, Минчев не е имал признаци на заразяване, даже не се е изкашлял. Но малко по-рано той бил направил своята бустерна доза и това показва как ваксинираните са предпазени дори при дълък контакт със заразени.

Всеки човек, който има достъп до квалифицирана информация, трябва през 3 г. да минава тест за надеждност. Надежден е този, който не използва класифицирана информация извън нейното предназначение. Според Петков ДАНС е преценила, че това не е така с шефа на КП КОНПИ Сотир Цацаров. Самият Петков обаче няма информация, тъй като тя е класифицирана. "Искам да поздравя службите. Моето разбиране в миналото е било, че те са недосегаеми. Сега обаче смятам, че ДАНС действат според правилата, ако имат съмнение", каза премиерът. 

Петков отказа да каже за какви данни срещу Цацаров става въпрос, за да не наруши класифицирана информация, но призна, че знае за какво става въпрос. Така премиерът отговори на въпроса дали става въпрос за среща на Сашо Дончев и Георги Гергов в ЦУМ. 

Според него Цацаров сега може да обжалва. 

Петков е категоричен, че правилото за недосегаемост е свършило. 

Ние имаме проблем с една друга институция, която явно не си върши работата. Той предполага, че прокуратурата трябва да е сезирана за случая с КП КОНПИ. 

Следващата стъпка е парламенвтът да смени закона за Комисията. Защото по-важното от самия човек е какъв е регламентът. Това е един от първите закони, който ще влезе в пленарна зала, още в понеделник. Това е една от първите промени, която ще бъде направена срещу корупцията.

Когато бях министър на икономиката, подадох няколко сигнала в прокуратурата. Един от тях бе за построени язовирни стени без право на строеж. Но не видях реакция, каза Петков. По думите му, язовирът е бил построен без строително разрешение и пуснат в експлоатация пак без разрешение. Той отрече, че язовирът е бил пълен няколко дни преди да се снима с него. 

Ако Гешев казва, че си върши работата, бих бил обезпокоен от неговите анализи. Може да не я подава заради някакви фактори, които ограничават свободните му действия, нямам идея, каза Петков. И увери, че уважава разделението на властите. Не може да се говори за политически натиск, защото нито веднъж не съм се обадил. Той каза, че никой не му се е обадил от чужбина след реакцията на прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай