Кирил Добрев: 700 хиляди спряха да гласуват за БСП

Соцпартията отдавна загуби всякаква периферия - и мека, и твърда, казва топ социалистът

Кирил Добрев: 700 хиляди спряха да гласуват за БСП | StandartNews.com
  • За мен единството на лявото е кауза, както дълги години привличането на млади хора в БСП беше кауза
  • НС на БСП се неглижира и използва като параван за спорните решения на ръководството, казва топсоциалистът
  • Закрити бяха организациите в Симеоновград и Харманли, защото не посрещнали Корнелия Нинова
  • Единствена в света Нинова не е "знаела" къде отива оръжието от България
  • Паскалев е едно от най-авторитетните и партийно дисциплинирани лица на БСП
  • Станишев е най-високопоставеният социалист, който България е имала след Георги Димитров

- Г-н Добрев, преди броени дни БСП трябваше да има пленум за изборите и конгреса, но той бе мистериозно отменен в последния момент. "Лошото време" или лошите отношения в партията провалиха заседанието?

- Това е първият провален пленум на НС на БСП от 1989 година, който не е успял да стартира поради липса на кворум. Заслугата за това е на организационния секретар, който е длъжен да го осигури и има всички лостове да го направи. Защо Борислав Гуцанов не се справи, можете да попитате него.

Но липсата на кворум не е изненада. Всъщност през повечето време заседанията на нашия пленум минават със спорно присъствие. Този път обаче от "Позитано" 20 просто не бяха оставени да правят каквото си искат, да подписват неприсъстващи членове и т.н. Вече повече от две години НС на БСП бива неглижиран и използван като параван за спорни решения на ръководството. Истината е, че на пленума присъстваха и около 40 членове, които не се регистрираха. Формата на отказ от регистрация е и своеобразен протест и начин да се изрази несъгласието с водената от ръководството политика.

- Разкрихте, че близо 70 делегати са отстранени от конгреса. 30 години това не се е случвало. Какъв знак е това?

- Само един - страх. Страх тресе 4-ия етаж на "Позитано". Прегледът на делегатите, отбелязването срещу името на всеки дали поддържа или не Корнелия Нинова, означава несигурност и страх. Само преди дни на един от тези пленуми със спорен кворум бяха закрити организациите в Симеоновград и  Харманли, защото не посрещнали Корнелия Нинова. В Пловдив смяната на ръководството по служебен път доведе до пълната подмяна в делегатския състав, близо 30 души.

Делегатите на конгреса се избират с четиригодишен мандат и смяната им може да стане само и единствено в случаите на смърт, трайна невъзможност, напускане на партията или посочени в чл. 31 (12) на Устава причини. В мандата на конгреса може да се проведат няколко и по различни поводи отчетно-изборни кампании, но те не могат по политическа целесъобразност и лични амбиции да сменят делагатите. И всичко това не си го измисля Кирил Добрев – то е засегнато в Устава, а и само преди година от организационния отдел на партията изпратиха същото тълкуване, съгласувано с контролната комисия. Тук въпросът е какво се промени, за да бъдат сменяни делегати противоуставно?

- Какво очаквате от конгреса - ще бъде ли направена оценка на участието на БСП във властта? Вашето мнение какво е?

- Няма такава точка, предложена от страна на ръководството. Липсата на оценка дори на краткия мандат с участието на БСП в тази дясна антируска коалиция дава възможност и на ГЕРБ и на ПП да си мислят, че могат да я прелъстят, да вземат гласовете й за мнозинство. Надявам се конгресът поне да даде мандат с кой може и с кой не може да се коалира с БСП. Имайте предвид, че вече има конгресно решение на БСП никога с ГЕРБ и ДПС, но въпреки това Нинова реши да стисне ръката на Борисов в името на собственото си оцеляване.

- Как скандалът продавала ли е или не Нинова като министър оръжие на Украйна се отразява на БСП преди изборите?

- Както казах БСП беше част от най-антируското правителство в историята на България досега. Следя с интерес, както медийните публикации, така и самопризнанията на бившите колеги на Нинова.

Оказва се, че само тя от цял свят не е “знаела” къде отива оръжието от България, нищо че е разписвала документите. Как да го кажа по-деликатно - темата с износа на оръжия за Украйна, придружена с ясни доказателства и отсреща - “нито един патрон не сме изнесли за Украйна”, унижи до такава степен твърдите последователи на БСП, че вече ни се подиграват и децата. За съжаление, все повече прякора г-жа Лъжа и БСП се приемат като едно.

- Ще бъде ли отворен лидерският въпрос на конгреса? Румен Овчаров обяви, че вътрешната опозиция бетонира Корнелия Нинова.

- Нямам намерение да коментирам Румен Овчаров, който също бива използван, когато вече няма накъде да се мърда. Мен лично ми е жал, когато лица като Овчаров и Гечев биват използвани да се леят от малкия екран във възхвала на Нинова, но вижте какво правят депутатските постове с хората.

- В каква кондиция БСП отива на поредните предсрочни парламентарни избори?

- БСП не е готова за предизборната кампания и причините не са вътрешни, а в политическото поведение на ръководството. Когато през последната година си прескачал от политическа маса на политическа маса, бил си с ПП и ДБ, после си пофлиртувал малко с ГЕРБ и с ДПС, това страшно демотивира избирателя.

- Каква е прогнозата Ви за резултата на БСП? За момента социолозите отреждат отново пето място в парламента.

- Нека анализираме заедно. Битката е между ГЕРБ и ПП-ДБ. Това силно противопоставяне ще изсмуче всичко блуждаещо и колебаещо се. Ако си решил да гласуваш, защото не харесваш ГЕРБ ще го направиш за ПП-ДБ. Ако си разочарован от новите, ще си пуснеш бюлетина за ГЕРБ. Ако си русофил за "Възраждане". Е, кой остана да гласува за БСП освен нас – потомствените социалисти и тези, които имат памет.

Ние отдавна загубихме всякаква периферия мека и твърда. Загубихме дори новите си активни членове, които привличахме в различни кампании. Всичко това казвам с болка и зная, че може да се промени още на 11 февруари.

- Обединената левица, която Костадин Паскалев събра, ще бъде ли конкурент на БСП на изборите и в каква степен?

- Паскалев е едно от най-авторитетните и партийно дисциплинирани лица на БСП и левицата. Той е единственият авторитет, който може да събере на една маса Татяна Дончева с Георги Първанов и Мая Манолова с проф. Иво Христов.

За съжаление, въпреки поканите, БСП не присъстваше или поне не изпрати човек от ръководството. Дали цялата тази емоция около спасяваното на лявото, усилията да спрем разпиляваното на гласовете на левия избирател ще доведе до формирането на коалиция, ще разберем скоро, след конгреса. 700 хиляди спряха да гласуват за БСП. Голяма част от тях вече избраха Възраждане, Български възход и ПП.

- Вие не участвахте в инициираната от Паскалев първа среща на левицата. Защо?

- Защото днес за мен единството на лявото е кауза, както дълги години привличането на млади хора в БСП беше кауза. Въпреки геноцида към тях, все още има надежда, че млади, образовани и доказали се хора искат да се занимават с политика и да бъдат част от БСП, а не от някой друг проект.

- БСП изцяло промени отношението си към президента Румен Радев и днес е неговата най-яростна опозиция. Какво печелят и какво губят социалистите от това?

- Не печели никой. Мисля, че единствено Калоян Методиев се чувства велик и отмъстен, но да не забравяме, че той е СДС-кадър. Всъщност, освен Методиев и Нинова, не виждам друг социалист да участва в атаките срещу президента и ще Ви кажа защо – защото социалистите имат памет. Само да припомня - Радев имаше над милион гласа на 1 тур, а БСП само 300 хиляди на последните избори. 700 хиляди спряха да гласуват за БСП и заради водената от Нинова политика срещу Радев.

- Ще бъдат ли парламентарните избори трамплин за местните и как виждате представянето на БСП в кметската надпревара при положение, че двама от малкото кметове на соцпартията - на Перник и на Русе, се разграничиха от нея?

- Може би знаете, но Нинова започна да изключва от партията кметове на БСП – такъв е случаят с единствения ни районен софийски кмет – този на "Изгрев". Очаквам като само БСП-кметове да се явят много малко. Повечето ще бъдат или в коалиция или с формулата независим подкрепен от. Ако остане това ръководство, ни очаква пълен погром. Ще ни търсят в повечето случаи само за подкрепа.

Но по-големият удар ще е по броя на общинските съветници. Ако се запази тенденцията БСП да бъде пета политическа сила или последна на тези избори, броят на съветниците ще намалее драстично. Там където досега сме имали 10, ще имаме 3 или 4. А там където сме имали 3-4 ще имаме 1 или нито един…

Да. Така е за съжаление. 3 дни преди конгреса делегатите се вълнуват от това как ще се представи БСП на парламентарните избори, но повярвайте ми, най-много ги интересува какво ще се случи на месните избори. Защото парламентът засяга 30-40 човека, докато местният вот - 1300-1400, повечето от които са делегати в неделя.

- В Деня на конгреса Сергей Станишев, който декларира готовността си отново да има водеща роля в партията, прави форум по най-болната тема - продоволствената криза в Европа, поставяйки социалистите в ситуация да избират къде да отидат. Какви са ролята и мястото на Станишев в БСП?

- Всеки от бившите председатели има място в БСП. В БСП имат място, както бивши комунисти, така и модерни социалдемократи. Като работници, така и работодатели. А Станишев безспорно е най-високопоставеният социалист, който България е имала след Георги Димитров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай