Хвърлиха върху "Възраждане" вината за решетките в парламента

НСО настояла за монтирането на металните вътрешни врати

Хвърлиха върху "Възраждане" вината за решетките в парламента | StandartNews.com

Вината за решетките в парламента бе хвърлена върху "Възраждане".

Вътрешните тежки метални врати са монтирани по искане НСО, съобщи председателят на НС Никола Минчев пред журналисти в кулоарите на НС.

Той обясни, че не си спомня чие е решението за монтиране на решетките, но повод са протестите на „Възраждане” през януари тази година, когато протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата.

„Не си спомням да съм подписвал, но ще погледна, за да ви уверя, дали съм точно аз”, каза още Минчев и увери, че са спазени всички процедури при монтажа на решетките, тъй като Народното събрание е паметник на културата.

„За сигурността се доверяваме на експертите. По повод сигурността имаме и други предложения, но не всички можем да приемем, защото все пак трябва да запазим и облика и духа на сградата”, допълни Минчев.

„Позорно е парламентаризмът да бъде ограден с метални решетки, Народното събрание да бъде постоянно оградено с метални преграждения“, заяви по-рано днес в декларация от името на парламентарната група на „Възраждане" Елена Гунчева.

От пресцентъра на НСО потвърдиха пред bTV, че решетките са монтирани по тяхно предложение и добавиха, че тази препоръка е дългогодишна. Същите метални решетки има и на входовете на бившия партиен дом, където заседава за кратко в края на мандата си 44-ото НС. Последните са монтирани през декември 2019 г. на входа на сградата откъм Ларгото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай