Петък,

Хърватската посланичка: Готови сме за еврозоната

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Хърватската посланичка: Готови сме за еврозоната
A
A
A

Какъв е планът на Европейския съюз за възстановяване и какво постигна Хърватия през изминалите 6 месеца, в които председателстваше Съюза - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Н.Пр. посланикът на Хърватия в България Ясна Огняновац.

"Това беше нашето първо председателство, за което се подготвяхме 2 години. Избрахме нашето мото за една силна Европа в свят на промени, без да имаме представа как нещата ще се променят заради пандемията", обясни посланик Огняновац.

"За нас една изключително важна тема беше присъединяването на Западните Балкани, която е много близка и до България", допълни посланикът.

Други акценти в европредседателството на Хърватия са били свързани с темата за миграцията, както и конференцията за бъдещето на Европа. "Бъдещето на Европа е добро. Заедно трябва да се борим с проблемите в нашето европейско семейство", заяви посланикът.

На въпрос дали Хърватия е доволна от финансовата рамка за следващите 7 години, Нейно превъзходителство Огняновац отговори категорично да и допълни, че държавите трябва да са солидарни, а фондовете да се използват целенасочено за изравняване на стандартите. "Имаме много силна надежда, че солидарността ще бъде видима", допълни дипломатът.

Тя коментира и приемането на Хърватия и България в чакалнята на еврозоната, като посочи, че това е голям успех за двете държави и те имат всички предпоставки за приемане в еврозоната.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички