Сряда,

Христо Иванов удари мощно по Цацаров и Гешев

От: Рачо Рачев -
1526
Христо Иванов удари мощно по Цацаров и Гешев
A
A
A

Сотир Цацаров и Иван Гешев са пряко отговорни, че българският съдебен суверенитет е подложен на много тежко съмнение от най-близките ни партньори в ЕС и САЩ. Ние сме обект на три мониторинга, на постоянни ограничения, нямаме никакъв шанс да влезем в „Шенген“, да получим парите по Плана за възстановяване, именно заради поведението на главния прокурор, заяви пред бТВ съпредседателят на ‚Демократична България“ Христо Иванов.

„Най-близките ни съюзници от САЩ налагат безпрецедентни санкции по „Магнитски“ заради бездействието на прокуратурата. Има маса причини да се говори за това, че тези хора доведоха репутацията и престижа на българската съдебна власт до катастрофално ниски нива и в България, и в международен план. Това по Конституция е едно от основанията за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор“, добави той.

Иванов допълни, че главният механизъм, с който главният прокурор може да бъде освободен е Висшият съдебен съвет (ВСС). „Настоящият състав на ВСС доказа, че не вижда своята роля нищо повече от това да бъде мажоретен състав около Гешев, който да го избере и по никакъв начин да не позволи да му се търси каквато и да било отговорност. След като бъде свален този ВСС, нашата голяма политическа задача е да постигнем консенсус, така че да бъде избран състав, който наистина да разгледа огромната фактология, която се натрупа около неговите действия и бездействия и да се произнесе по същество“, заяви той.

Според Христо Иванов председателят на КПКОНПИ от някъде е научил, че ще му бъде отнет достъпът до квалифицирана информация и затова е съобщил, че ще подаде оставка.

„ЦУМгейт“ не беше проверен, самият Цацаров тогава осуети възможността за такава проверка от страна на ВСС и прокуратурата и направи невъзможно с предвидените за съдебната власт инструменти да бъде проверен този изключителен скандал, в който главен прокурор си организира среща с посредничеството на скандален бизнесмен с друг бизнесмен, за да му търси сметка за поведението на неговия вестник и за това кои политически сили подкрепя, да му оправя доста прозрачни намеци за заплаха. Сашо Дончев не беше разпитан и неговите свидетелства останаха само медийни, именно заради действията на Цацаров“, добави Иванов.

 

Вижте всички актуални Новини


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички