Четвъртък,

Христо Иванов с призив към коалицията, посочи два избора

От: Агенция Стандарт -
1351
Христо Иванов с призив към коалицията, посочи два избора
A
A
A

"Коалицията е пред избор - или да изключи ГЕРБ и ДПС от ключовите процеси на вземане на управленски решения, или да изпадне в състояние на вътрешни свади. ... Длъжни сме да укрепим управлението. Все още можем да се върнем назад, да подобрим конструкцията, да подновим коалицията и да тръгне напред. Моят призив е да направим това. България не може да бъде тласкана към избори".

Това заяви пред БНР председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.

"Трябва да продължим да прилагаме коалиционното споразумение, в което има важни приоритети, с които сме се явили на избори. Без да ги изпълним, никой от нас не може сериозно да си представи отново да отиде на избори", подчерта той. 

По думите на Иванов основният проблем на приключилата без резултат процедура за избор на управител на БНБ е, че тя не е произвела доверие и обединение около една фигура:

"Когато това не се случва, колкото и кандидатът да е чудесен, няма незаменими хора. Хора, за които с цената на всичко, да изгорим цялата държава".

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" подчерта, че България не може да си позволи да се държи като неутрална държава по отношение на войната в Украйна:

"Това означава да се дискредитира в очите на своите съюзници. Това има своята цена. Ние позволихме хората в България да бъдат наплашени, сега казваме, че общественото мнение не подкрепя изпращане на оръжие за Украйна. Тук е ролята на политическата отговорност".

Той беше категоричен, че ДБ ще настоява проектът ѝ за решение за военна помощ за Украйна да влезе в пленарната зала на парламента:

"Когато става дума за стратегически национални теми, ние сме длъжни да работим с опозицията, защото така се вземат големи решения". 

По темата за ветото пред Северна Македония Иванов заяви:

"В български интерес е това вето да бъде преодоляно при изпълняване на целите, които обслужват това вето - за българската политика. Каквато и да е стъпка за някакво споразумение с РСМ и ЕК, може да мине само през парламента. България има насъщен интерес ветото да произведе своето действие, ние да постигнем възможната степен на своите цели, включително нашата цел РСМ да започне да се приближава към европейското си членство, за да започне да се отдалечава от орбитата на Москва и Белград".

Христо Иванов посочи, че Френското председателство се е ангажирало с тази тема:

"Не става дума за натиск върху нас, а за готовност да се ангажира за намиране на работещ изход от положението. ... Длъжни сме да има разговори и сондажи. Да спрем с партизанщината, тази политика трябва да бъде изкарана пред скоби. Това е тема, по която също трябва да се търси подкрепа и разбиране от опозицията. И да направим крачка напред в наш интерес". 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички