Христо Иванов оглави временната комисия за промени в конституцията

Съпредседателят на “Демократична България” акцентира, че основна тема в разискванията ще бъде съдебната реформа

Христо Иванов оглави временната комисия за промени в конституцията | StandartNews.com

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов оглави временната парламентарна комисия за обсъждане на промени в конституцията, която беше приета от Народното събрание.

По предложение на партиите от управляващата коалиция комисията се съставя на паритетен принцип, като всяка политическа група има право на по двама свои членове. Другият представител на “Демократична България” е преподавателят по конституционно право доц. Атанас Славов.

Партиите извън управляващото мнозинство отказаха протегнатата ръка за започване на диалог при равни условия и не предложиха представители в комисията.

“Нека да опитаме да погледнем на това наше предложение за общо усилие за търсене на съгласие малко над политическото злободневие и малко над конюнктурата. След като има платформа, на която да търсим съгласие, да опитаме. Ако не успеем, няма да успеем. Всеки ще си носи отговорността или позитивите в зависимост от това как си изиграе картите. Но нека да пробваме. Защото това е отговорният подход, защото хората очакват това от нас”, заяви Христо Иванов при представянето на законопроекта.

За да не поставя останалите парламентарни сили в заварено положение и отново, за да изравни условията при обсъжданията, “Демократична България” се отказа да внася готов законопроект.

“Ако бяхме избрали да внесем законопроект на мнозинството, това означаваше да поставим политическите формации извън мнозинството в състояние на свършен факт и пред въпроса „Вие подкрепяте ли нашия законопроект?“. Счетохме, че това няма да е добър подход за търсене на съгласие. Счетохме, че по-разумното е да създадем площадка, където да търсим на равни основания в общ диалог допирните си точки”, заяви той.

Христо Иванов заяви, че комисията ще заседава публично, за да може обществото да е запознато с аргументите за и против определени предложения за обновяване на основния закон на държавата.

“Хората очакват от нас да покажем, че можем да намираме форми за разговор. Не става дума да правим поредица от срещи при затворени врати и консултации, на които да не е ясно какво се говори. А за това да излезем в един публичен процес. Това е изключително важно, за да можем отново да говорим за някакво минимално доверие при всичките различия, които имаме помежду си”, каза Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България” акцентира, че основна тема в разискванията ще бъде съдебната реформа.

“България плаща изключително висока цена, че е възприемана като една от най-корумпираните страни в ЕС. Тази цена не е някаква абстракция. Тя се плаща, защото няма доверие от нашите партньори. Тя е включена и в риска, който инвеститорите оценяват, когато преценяват дали да дойдат да инвестират тук. Трябва да добавим огромните щети за реномето на България и нейния имидж. Тази тема е препъни камък при всички наши усилия при по-нататъшната ни интеграция в ЕС”, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай